ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholm stänger runt nollan – spelbolag sänke för hela sin sektor

Lundin Mining hör till måndagens vinnare efter besked om miljardförvärv. På förlorarsidan drog spelbolaget Global Gamings vinstvarning ner hela bettingsektorn.

Stockholmsbörsen stängde ned, OMXSPI 0,01 procent.

Stockholmsbörsen har levt varannan dag-liv sedan en vecka tillbaka – upp ena dagen och ner följande. Så medan fredagen slutade i dur följde måndagen såldes i moll, om än knappt under nollan för det breda indexet OMXSPI. På storbolagslistan, OMXS30, var dock index upp 0,09 procent. Bland bolagen där hör oljebolaget Lundin Mining till vinnarna efter besked om miljardförvärv.

Aktien drogs upp av att analysföretaget Pareto skrev att Lundin Minings förvärv av Capadagruvan var ett ”bra tillfället att använda sin stora kassa till en tillgång som passar väl in i ledningens kommunicerade förvärvsstrategi.” 

Lundin Mining förvärvar gruvan av Yamana Gold för 800 miljoner dollar, motsvarande 7,4 miljarder kronor, kontant plus villkorade utbetalningar i tilläggsköpeskillingar. Beskedet, i kombination med Paretos analys, gjorde att gruvbolaget, som haft en bra månad på börsen, till måndagens storbolagsvinnare med en uppgång på 4 procent vid stängning. Den senaste månaden har Lundin Mining stigit med 12 procent.

En annan vinnare bland storbolagen är Bonava som rider på fredagens nyhet om att bolaget utsetts till Tysklands mest aktiva bostadsutvecklare. Aktien var vid stängning upp 3,5 procent.

Även konsultbolaget ÅF hade en fin måndag med en uppgång på 3,7 procent vid stängning efter att Di rekommenderat köp av aktien.

”Konsultbolaget har halkat efter konkurrenten i många år. Men med ett vågat köp svingar sig bolaget upp som Nordens största. Men aktien har inte hängt med – en uppvärdering på 20 procent står för dörren”, skriver Ulf Petersson. 

Bettingsektorn hade en svart måndag efter en vinstvarning från First North-listade Global Gaming tidigt på morgonen. 

I det första kvartalet minskade bolagets intäkter med 36 miljoner kronor till 163 miljoner kronor till följd av utvecklingen på den svenska marknaden i och med omregleringen.

”Vi har haft lägre intäkter, förvisso, men det är marknadsföringskostnaden som är för hög”, säger vd Joacim Möller till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade Global Gaming, som äger varumärket Ninja Casino, rasat 45 procent.

Vinstvarningen drog med flera sektorkolleger i fallet. Netent och Betsson var båda ner drygt 4 procent vid stängning.

Även spelbolaget Leovegas hade det svettigt på börsen med ett ras på nästan 12 procent på Midcap-listan. Bolaget anklagas för att ha låtit systersajter skicka ut reklam till spelmissbrukare. Tidningen The Guardian skriver att den brittiska spelmyndigheten undersöker huruvida Leovegas ska ha tagit emot 20.000 pund från en problemspelare som stulit pengarna av sin mor och sedan ”bombarderat” spelaren med mailreklam. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies