ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sparekonom: Regeringen lämnar pensionsspararna i sticket

  • ”Regeringen har på bekostnad av spararna lagt sig platt för pensionsbolagens krav”, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Med en proposition som skickades på onsdagen föreslås att det ska bli skattefritt att flytta kapital från en pensionsförsäkring till en annan. Men regeringen har på bekostnad av spararna lagt sig platt för pensionsbolagens krav, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hon är mycket kritisk till att regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund gör sken av att ha utfört stordåd för spararnas räkning när man samtidigt gett efter för branschens påtryckningar.

”Det är faktiskt hyckleri. Det är de stora pensionsjättarna som är vinnare på det här”, säger Frida Bratt, som företräder Nordnet – som också är en spelare på pensionsmarknaden och som kan ha intresse av att det blir lättare att byta bolag.

Det Frida Bratt framför allt vänder sig emot är att de höga flyttavgifterna kvarstår. Enligt förslaget ska pensionsbolagen få ta ut en flyttavgift som motsvarar anskaffningskostnaden för försäkringen, vilket i klartext betyder att pensionsbolaget kräver spararen på ersättning motsvarande vad bolaget betalade en förmedlare eller rådgivare i provision för att få spararen som kund. 

”I det ursprungliga förslaget, som gick ut på remissrunda, ansåg regeringen att dessa kostnader skulle anses vara ”avbetalade” efter fem år. Efter fem år skulle alltså flytten kunna ske utan kostnad. Branschen sparkade bakut och krävde en ändring – till tio år. Och det fick de”, konstaterar Frida Bratt.

Dessutom reagerar hon på att äldre försäkringar, som tecknades innan 1 juli 2007, fortfarande är låsta.

”Det finns ingen anledning till att fondförsäkringar inom individuell tjänstepension och privat pensionssparande inte ska omfattas av fri flytträtt och skarpare regler för rimligare flyttvillkor. Ändå har regeringen gått med på detta”, säger hon och tillägger:

”Per Bolund hade kunnat göra så mycket mer för spararna. Istället fortsätter man värna ett osunt provisionssystem som spararna straffas för.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer