ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mångmiljardkrav hotar – spanska banker faller tungt

Ett flertal spanska banker noterades flera procent ned i Madrids börshandel efter en inlaga från EU:s generaladvokat som kan innebära multimiljardkrav från bankernas bolånekunder.

Caixabank, Bankia och Banco Sabadell föll samtliga mer än 2 procent på tisdagsförmiddagen. De är samtliga banker som har hamnat i riskzonen för att få betala för hur de har erbjudit sina kunder bolån kopplade till ränteindexet IRPH.

Enligt generaladvokaten Maciej Szpunar är IRPH inte tillräckligt transparent för att användas som bolånereferens eftersom att det inte är att betrakta som ett officiellt index. 

Utlåtandet, som publicerades på tisdagen, följer en förfrågan från spanskt domstolsväsende, som i högsta instans beslutade till förmån för bankerna 2017. 

I de flesta fall hörsammas generaladvokatutlåtanden men en slutgiltig dom i saken dröjer till första kvartalet nästa år, skriver El Mundo.

Caixabank är den mest exponerade banken med en IRPH-portfölj på 6,4 miljarder euro, följt av Banco Santander med 4,3 miljarder och BBVA med 3,1 miljarder.

Den spanska föreningen för finanskonsumenter, Asufin, uppskattar att omkring en miljon IRPH-lån har utställts med en för hög ränta. Bankerna ska därigenom ha fått överintäkter på 25 miljarder euro, pengar som alltså kan komma att krävas tillbaka av kunderna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies