1515
Annons

Spaniens BNP minskade mer än väntat under första kvartalet

Spaniens BNP sjönk 5,2 procent under första kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal föregående år sjönk BNP med 4,1 procent. Det visar preliminär statistik.

Innehåll från VerizonAnnons

Ny studie: Strategisk osäkerhet efter pandemin

Arbetslivet blir sig antagligen aldrig mer helt likt efter pandemin. För att kunna stå stark även framöver krävs flexibla och robusta företag, enligt en färsk studie.

Ta del av hela rapporten ”Business, reimagined” här.     

Sett i backspegeln gick övergången från kontors- till hemarbete under pandemin förvånansvärt smidigt. En studie från telekomjätten Verizon visar att 70 procent av tillfrågade tjänstemän ansåg att de var mer effektiva när de arbetade hemifrån. Även en majoritet av cheferna kände sig bättre rustade att fatta snabba och strategiska beslut och införa ny teknik som en följd av nyordningen på arbetsmarknaden.

Trots att pandemisituationen för tillfället är mindre akut än tidigare, har i stället en känsla av strategisk osäkerhet börjat infinna sig. Två tredjedelar av företagsledarna, 66 procent, hävdar att pandemin har blottlagt svagheter i deras strategi, medan 60 procent säger att de har svårt att hitta ett tydligt förhållningssätt till nya marknadsmöjligheter.

– Osäkerheten är inte förvånande. De flesta företagsledare såg inte pandemin komma, vilket påverkar människors förtroende. Men svaret är inte att eliminera osäkerhet – om det ens vore möjligt. I stället måste företagsledare bygga robusta organisationer som kan anpassa sig för att hantera chocker och överraskningar, säger entreprenören, CEO:n och managementprofessorn Margaret Heffernan, i rapporten.

”Många företag är lyckligt ovetande”

Teknik är viktigt för att skapa motståndskraft i en organisation som inte bara kan ta smällar, utan som kan blomstra och komma tillbaka ännu starkare. Molnbaserade lösningar har varit avgörande för att göra det möjligt för företag att snabbt bli mer flexibla – oavsett om de vill ta tillvara en möjlighet eller möta ett hot.

Rita McGrath, professor vid Columbia Business School, menar att företagsledare måste ställa sig ett antal frågor kring hur tekniken stödjer kundupplevelsen: 

– Var förbättrar den här tekniken upplevelsen för kunderna - och var gör den inte det? Problemet är att många företag implementerar teknik via dåligt designade system, samt att även om teknik kan erbjuda effektivitet, så fokuserar företag ofta mest på kostnadsbesparingar.

Negativa upplevelser, exempelvis utdragna supportsamtal och osmidig samtalshantering, kan tära ordentligt på kundlojaliteten.

– Många företag är lyckligt ovetande om vilken frustration de orsakar sina kunder. Här tror jag att företag helt enkelt gör felbedömningar. De vet inte ens om när de har förlorat en kund, säger Rita McGrath.

Företag står inför utmaningar som innefattar nya konsumentbeteenden, kompetensbrist och förändrade förväntningar från de anställda. Därtill tillkommer ekologiska omställningar, nya politiska riktlinjer samt den ständigt ökande takten av teknisk innovation.

I stället för att sticka huvudet i sanden menar Rita McGrath att ledare måste övervinna trögheten och påskynda sina organisationers transformationstakt. På så sätt det kan de definiera framtiden istället för att vänta på att framtiden ska definiera dem.

Här kan du ladda ner hela rapporten för att läsa mer    

Vill du veta mer? Följ Verizon Business på LinkedIn och Twitter:

VBG LinkedIn

VBG Twitter 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Tydlig uppgång i orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika

Foto:Michael Sohn

Den nordamerikanska marknadens orderingång på tunga lastbilar, Class 8, uppgick preliminärt till 53.700 enheter i september.  För lastbilar i kategorin Class 5-7 var orderingången 26.600 enheter under månaden. Det visar orderingångssiffror från ACT Research.

Båda kategorierna visade betydliga uppgångar jämfört med augusti månads preliminära orderingång som låg på 21.600 enheter för Class 8 och på 18.400 Class 5-7.

”Septembers Class 8-order var sensationella hur man än ser på det”, kommenterar ACT:s chefsanalytiker Eric Crawford.

Han lyfter fram att styrkan i orderingången visar att tillverkarna har öppnat sina orderböcker för 2023 lite tidigare än vad som är normalt, då den säsongsmässigt svaga perioden för lastbilsorder vanligtvis löper maj-september.

”Därför är den typiska säsongsjusteringen inte så användbar som statistik denna månad: september månads beställningar motsvarar 60.900 fordon på säsongsjusterad basis vilket i sin tur är lika med över 730.000 enheter på säsongsjusterad årlig basis”, skriver Eric Crawford. 

”Om man använder en säsongsjusterad faktor på oktober, som vanligtvis är starten på följande års order, skulle detta innebära 43.800 enheter, motsvarande cirka 526.000 enheter på årsbasis”, noterar han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera