ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sophie Stenbeck följer i Kinneviks fotspår och ökar fokus på Norden

  • Sophie Stenbeck.

Nästa år ska det New York-baserade riskkapitalbolaget Max Ventures, med Kinnevikdelägaren Sophie Stenbeck som främsta investerare, bredda sina svenska investeringar. 

Samtidigt laddar Max Ventures för en tredje fond.

Det skriver Di:s skånska systertidningar Helsingborgs Dagblads och Sydsvenskans gemensamma näringslivsnyhetssajt 8till5 på torsdagen, efter att i veckan ha träffat Max Ventures-chefen Ryan Darnell i Malmö.

Sophie Stenbeck berättade för Di Digital i maj att Max Ventures, efter att främst ha investerat i USA, hade bestämt sig för att titta på svenska bolag.

Kinnevik har skiftat sin inriktning på liknande sätt: i februari i år deklarerade den nye vd:n Georgi Ganev i sin första delårsrapport att Kinnevik skulle "öka insatserna för att identifiera nya investeringar" i Norden.

Sedan december 2017 har Max Ventures investerat i ett par svenska bolag, och inför 2019 säger Ryan Darnell till 8till5 att planen är att utöka närvaron i Sverige till fler platser än Stockholm, samt ta in 25-35 miljoner dollar, motsvarande 225-315 Mkr, till en tredje fond nästa höst.

"Målet är att göra åtminstone 3-4 investeringar i Norden nästa år. Det saknas inte kapital i absoluta termer, men vi har möjlighet att agera lite annorlunda", säger Ryan Darnell, som arbetade med det framlidna Stenbecksyskonet Max Stenbeck i Max Ventures föregångar Basset Investment Group.

Efter intervjun med 8till5 besökte Ryan Darnell startup-konferensen "Slush" i Helsingfors för att träffa bland annat skånska entreprenörer och investerare.

Hittills har sammanlagt 47 investeringar gjorts från Max Ventures två befintliga riskkapitalfonder, enligt 8till5.

Den första fonden har enbart pengar från familjen Stenbeck och gör inga fler nyinvesteringar, utan enbart uppföljningsinvesteringar i befintliga bolag. Den andra fonden, som har ett kapital på tio miljoner dollar och även tagit in pengar från externa investerare, har däremot utrymme att göra ytterligare 6-7 investeringar.

Den 2 november meddelade Kinnevik att familjen Stenbeck via olika ägarkonstellationer hade minskat sitt innehav i investeringsbolaget från 33 till 25 procents röststyrka.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies