ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fintech

Softbank nära ny smäll efter FT:s granskning av Wirecard

  • Foto: Shuji Kajiyama

Fintech-bolaget Wirecard rasade på tisdagens Frankfurtbörs efter att Financial Times släppt nya illavarslande dokument kring bolagets räkenskaper. Japanska investmentbolaget Softbank var nära att åka på ännu ett fiasko men lyckades ducka genom ett Warren Buffett-liknande upplägg.

Under tisdagen publicerade Financial Times dokument som sätter stora frågetecken kring Wirecards redovisning. Interna kalkylblad och korrespondens mellan ledningspersoner på bolagets finansavdelning uppges visa på medvetna försök att pumpa upp försäljnings- och vinstsiffror vid bolagets enheter i Dubai och Irland, enligt FT. 

Wirecards och Financial Times relation är frostig sedan tidigare. Tidningen skriver själva att deras beslut att offentliggöra dokumenten, som de fått från visselblåsare, har sin bakgrund i återkommande påhopp från Wirecard där FT anklagas för påhittade nyheter och att reportrar ska ha samröre med blankare. Financial Times har dementerat detta bestämt. En utredning som advokatbyrån RPC genomfört ska ha gett tidningen rätt, skriver FT själva.

Så sent som den 8 oktober, i samband med bolagets kapitalmarknadsdag, höjde Wirecard sina finansiella målsättningar fram till 2025. Upprevideringarna gällde transaktionsvolymer, intäkter och rörelseresultatet före avskrivningar, ebitda. Bakgrunden till de uppskruvade målsättningarna var en snabbare organisk tillväxt och starka strategiska partnerskap med exempelvis japanska Softbank, enligt bolaget.

Under den senaste tiden har de negativa nyheterna radat upp sig för Softbanks investeringar. Tisdagens Wirecards-ras kunde blivit ännu en plump i protokollet, efter den inställda börsnoteringen av kontorsdelningbolaget Wework, tillsammans med krympande värderingar för andra stora innehav som Uber och Slack. Denna gång ser däremot Softbank ut att ha klarat sig.

I april meddelade bolaget att de hade investerat 900 miljoner euro, motsvarande 9,7 miljarder kronor, i Wirecard men detta gjordes genom en konvertibel. Wirecards aktieägare godkände den transaktionen i september, samma dag som de ingick ett ”strategiskt samarbete” med Softbank. 

Dagen efter gav Credit Suisse ut en obligation på 900 miljoner euro som kan omvandlas till Wirecard-aktier, riktad mot en bred grupp av investerare. Analytiker på mäklarfirman Stifel menade att upplägget tog bort den ekonomiska risken för Softbanks 900-miljonerssatsning på Wirecard. En Softbank-chef uttalade samtidigt att upplägget var inspirerat av Warren Buffett, som historiskt sett har gjort många investeringar i till synes ”oroliga bolag”, som i sin tur har kunnat dra nytta av hans goda rykte.

Wirecards aktie har haft en skakig börsresa det senaste året. I början av februari hade aktien backat med över 40 procent på kort tid efter att Financial Times publiceringar påbörjats någon vecka tidigare. Aktien återhämtade sig därefter under våren, bland annat då den tyska finansinspektionen Bafin infört ett två månader långt blankningsförbud av aktien. På tisdagseftermiddagen var aktien ner cirka 14 procent på Frankfurtbörsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer