ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Société Générale ser stor risk för sänkt utdelning i storbanken

Det finns en signifikant risk för att Nordea tvingas sänka sin utdelning. Det varnar den franska storbanken Société Générale för i en analys där rekommendationen för aktien sänks från köp till behåll.

Till följd av att investmentbanken drar ned bedömningen för Nordeas intäkter sänks estimatet för vinsten per aktie med omkring 5 procent. Detta och risken för sänkt utdelning samt en ny basnivå för utdelningen per aktie föranleder den nya lägre riktkursen. Société Générale bedömer att Nordeas möjligheter att dela ut är strama under den treåriga prognoshorisonten.

Investmentbanken påpekar att Nordea självmant har skapat hungern för utdelning och att det nu är en börda för banken.

Nordea delade ut 0:69 euro per aktie för 2018. Utdelningen har höjts gradvist från 0:62 euro för 2014.

Enligt Infront Datas senaste uppdatering från slutet av maj väntas Nordeas vinst per aktie minska till 0:66 euro per aktie i år, från 0:76 euro under 2018. Snittestimatet pekar vidare mot en utdelning om 0:67 euro per aktie för 2019.

Deutsche Bank anordnade kring månadsskiftet maj/juni en bankkonferens där Nordeas operativa chef Torsten Hagen Jørgensen, tillsammans med IR-chefen Rodney Alfvén, representerade den nordiska storbanken. Dessa ska då ha uppgivit att Nordea är bekvämt med nuvarande utdelningspolicy och siktet på att successivt öka utdelningen per aktie.

Liksom övriga storbanker håller sig Nordea över nollan på måndagen och går därmed mot strömmen. Aktien är dock den svagaste i sektorn med en uppgång på 0,3 procent. Handelsbanken, Swedbank och SEB stiger något mer, mellan 0,4 och 0,6 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer