ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Snabbt besked väntas på Hongkongbörsens Londonbud

Londonbörsens ägare, LSE, har enligt Reuters källor sammankallat styrelsen för att inom de närmaste dagarna fatta beslut i fråga om det anbud som lagts av HKEX, som äger Hongkongbörsen.

LSE lovade i samband med att det oväntade budet kommunicerades häromdagen att inom kort klargöra styrelsens hållning i frågan, ett svar som av marknadens reaktion väntas bli nekande. 

Efter en initial kursrusning till strax under budnivån (budet lades med en premie på 22 procent) föll aktien tillbaka rejält då komplikationerna för en affär tydliggjordes av analytiker och finanstyckare. 

LSE:s aktie stängde på plus 5,9 procent, för att på torsdagen handlas kring oförändrade nivåer, efter att HKEX aktie backade omkring 3 procent under morgonens Asienhandel. Flera analyshus sänkte aktien.

Komplikationerna består dels av att HKEX krävt att LSE skrotar sitt bud på finansdataleverantören Refinitiv, en affär som Londonbörsägaren direkt upprepade intentionen för, och dels av den upplevt låga chansen att få myndigheter att släppa igenom affären. HKEX delägs av Hongkongs regering, som i sin tur står under inflytande av kommunistregimen i Kina - en realitet som tydliggjorts i samband med den senaste tidens storskaliga protester i staden.

HKEX har dock tagit scenariot med ett initialt avböjande till affären i beräknande och redan förberett nästa steg, uppger en av Reuters källor.

Anbudet från HKEX, som sedan tidigare äger Londons metallbörs LME, ligger på motsvarande över 260 miljarder kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies