ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Små valutaförändringar – svenska kronan stärks en aning

Europaräntorna vände svagt uppåt i fredagens inledande handel, men uppgången har delvis gröpts ur samtidigt som de europeiska börserna stiger och en tidigare euroförstärkning också avtar.

Vid 10.15-tiden är den tioåriga tyska räntan 1 punkt upp till 0,53 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är stabil på 0,74 procent.

Kronan är 1,5 öre starkare mot euron och 4 öre starkare mot dollarn. 

Tysk definitiv KPI för september på morgonen kom in i linje med det preliminära utfallet och steg 2,3 procent i årstakt. Jämfört med månaden före ökade de tyska konsumentpriserna med 0,4 procent.

Närmast på den europeiska makroagenda finns augusti månads industriproduktion, som publiceras klockan 11.00 och från USA blir det importpriser för september klockan 14.30, följt av preliminärt Michigan-index för oktober, klockan 16.00.

USA-räntorna pekar också uppåt i förmiddagens europeiska handel, efter att ha sjunkit på torsdagskvällen. Tioårsräntan handlas på 3,17 procent, efter att ha varit nere strax över 3,12 procent i går kväll.

På valutamarknaden handlas dollarn strax under 1,16 mot euron, jämfört med 1,1555 i går eftermiddag, och kring 112:33 mot yenen, marginellt ned från 112,41.

I går, torsdag, tyngdes dollarn bland annat av att det amerikanska KPI-utfallet var något svagare än väntat. 

Den svaga dollarn gynnade främst euron som fick extra skjuts av en positiv ton i protokollet från ECB-mötet i september.

USA-presidenten Donald Trump kritiserade återigen Federal Reserve när han talade med journalister på torsdagen. 

Han riktade kritik mot Feds räntehöjningar, beskyllde centralbanken för onsdagens börsras och hävdade att han vet mer om penningpolitik än Fed-ledamöterna. 

Han sade dock att Fed-chefen Jerome Powell inte kommer att sparkas. 

Fed-chefen i Kansas City, Esther George, sade på torsdagen att Fed sannolikt kommer vara tvungna att fortsätta höja räntorna, delvis på grund av att en stramare arbetsmarknad kan leda till att inflationen accelererar de kommande åren. 

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, deltar i en diskussion om ekonomin i eftermiddag.

Efter rapporter om positiv utveckling i fallet med den amerikanske pastorn Andrew Brunson har den turkiska liran stärkts mot dollarn. 

USA och Turkiet har förhandlat om Andrew Brunsons frigivning i flera månader men stämningen mellan länderna förvärrades när pastorn flyttades från fängelse till husarrest i juli i år i stället för att få resa hem.

På torsdagen rapporterade amerikanska medier att Trump-administrationen var hoppfulla att han skulle släppas efter att hans fall tas upp i rätten på fredagen. 

På temat valutor rapporterar Politico att det amerikanska finansdepartementet inte pekar ut Kina som en valutamanipulatör i den halvårsvisa rapport som lämnats internt till finansminister Steven Mnuchin. Kina står dock fortsatt på bevakningslistan och det är möjligt att Mnuchin skulle kunna ändra sig till den slutliga rapporten som släpps på måndag, men något sådant har tidigare aldrig hänt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies