ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Små rörelser på börsen – SSAB och banker i topp

Stockholmsbörsen har inlett tisdagen med handel kring nollstrecket. SSAB och banker steg bland storbolagen. Lite längre ned i listorna avancerade Balco 8 procent trots sänkt tillväxtprognos för helåret.

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 1.523. Aktier för 1,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Bland de europeiska börserna var motsvarande index i Frankfurt och Paris ned 0,2-0,4 procent. 

Inom OMXS30-indexet steg SSAB för andra dagen i rad efter att i fredags ha tagit en paus från en fem dagar lång uppgångssvit. Aktien var upp 1,6 procent tätt följd av Boliden som klättrade 1,2 procent. 

Högt upp i listan syntes även flera av storbankerna. Nordea Markets har i en sektoranalys höjt sin rekommendation för Handelsbanken, som steg 0,6 procent, till behåll från tidigare sälj. Övriga nordiska storbanker lämnades oförändrade av Nordea Markets. 

Samtidigt har Danske Bank i sin tur höjt rekommendationen för Nordea till köp. Höjningen motiveras bland annat med att ledningen för Nordea är medveten om de stora utmaningar banken står inför. Nordea steg 0,9 procent. Swedbanks aktie, som lämnades oförändrad i skörden av bankrekommendationer, placerade sig på andra sidan strecket och sjönk 0,2 procent.

Sjönk gjorde även Ericsson, Astra Zeneca och Skanska som var ned mellan 0,5 och 1 procent.

Index Pharma rusade 36 procent. Forskningsbolaget har uppnått det primära målet med en fas 2b-studie av cobitolimod som nu att tas vidare till studier i fas 3.

"Det är första ribban och den är hög. När man väl har kommit över den är lite som att få komma in på festen i stället för att få gå runt utanför. När man har nått upp till målen har man bevisat någonting", sade Peter Zerhouni till Nyhetsbyrån Direkt.

Balkongbolaget Balco steg drygt 8 procent i spåren av en kvartalsrapport som bjöd på sänkt organisk tillväxtprognos, men ett högre rörelseresultat.

"Den höga marknadsaktiviteten och rådande goda marknad gör att jag tror på en väsentlig orderingångsökning i tredje kvartalet", skrev vd Kenneth Lundahl i rapporten.

I motsatt riktning gick SAS vars aktie backade 4,5 procent, detta trots en kvartalsrapport som i stort var i linje med analytikernas förväntningar. Sydbank pekar i en kommentar till danska Ritzau på att kostnaderna var över förväntningarna.

Bilbesiktningsföretaget Opus kan tvingas till nedskrivningar av anläggningstillgångar om 20 miljoner och avsättningar om cirka 5 miljoner för bland annat stängning av anläggningar. Detta efter att en domstol i Argentina har kancellerat en bilprovningskoncession som tidigare tilldelats ett företag där Opus tagit över kontrollen. Aktien sjönk 3,6 procent. 

På måndagseftermiddagen presenterades statistik för den amerikanska marknaden för fritidsfordon (RV) som visade att leveranserna sjönk med 23 procent i juli. Dometic som har en stor andel av försäljningen i Nordamerika backade 1,3 procent på måndagen och fortsatte ned 6,5 procent på tisdagsförmiddagen.

Forskningsbolaget Camurus steg 6,5 procent till 88:40 kronor. Jefferies International har höjt riktkursen för bolaget från 106 till 120 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Sedan årsskiftet är Camurus aktie nu upp drygt 44 procent. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer