ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsen öppnar uppåt – Opus stiger till budnivå

Stockholmsbörsen öppnar måndagshandeln med att stiga – några minuter efter öppning är breda OMXSPI upp med 0,3 procent och storbolagsindex OMXS30 är upp med 0,4 procent.

Under morgonen har rapporterats att inköpschefsindex för industrisektorn sjönk till 45,4 i november, från oreviderade 46,0 månaden före. Väntat var ett index på 46,7, enligt Infront Datas analytikersammanställning. Novembersiffran är på den lägsta nivån sedan 2012 – men börsen tog inte större notis.

Bilbesiktningskedjan Opus steg med närmar 30 procent upp till 7,75 kronor, vilket händelsevis är preci vad nybildade bolaget Ograi bjudit för aktierna i ett bud som rapporterade på måndagsmorgonen.

Lothar Geilen, vd och aktieägare i Opus, deltar i erbjudandet, samtidigt som Opus största ägare RWC dock anser att Ograis budkurs undervärderar Opus och RWC avser i nuläget att inte acceptera erbjudandet, enligt Bloomberg News. RWC är största ägare i Opus med 19,9 procent av röster och kapital.

Millicom stärks med 0,8 procent sedan ABG Sundal Collier höjt aktien till köp från tidigare sälj, riktkurs 500 kronor. Kinnevik tappar samtidigt 0,4 procent.

Bäst bland storbolagen går Boliden i inledningen och stiger 1,0 procent, följt av Assa som är upp 0,9 procent och Swedish Match som stärks med 0,8 procent.

Boozt stiger med 2,1 procent. Bolaget står fast vid sin helårsprognos, enligt ett pressmeddelande i samband med att Boozt informerar om utfallet av shoppinghelgen Black Friday. Boozt sänkte i mitten av november sin helårsprognos för omsättningstillväxten.

Två bolag gör debut på de mindre listorna på måndagen, Adventure Box Technology på First North och Amido på Spotlight Stock Market. 

Dataspelsteknologiföretaget Adventure Box Technology tillhandahåller en online-plattform där användare själva kan skapa, dela och spela 3D-dataspel. I somras gjorde bolaget en emission där teckningskursen justerat för split var 7,60 kronor.

Amido, som levererar tjänster för att förenkla passageadministrationen för fastighetsägare, gjorde inför listningen en nyemission som tecknades till cirka 50 procent exklusive garanter och 76 procent inklusive garanter. Teckningskursen var 5,50 kronor per aktie eller strax därunder med tanke på den teckningsoption som ingick i varje unit.

Fastighetsbolaget Fast Partner har meddelat att det planerar att genomföra en emission av stamaktier av serie D samt att notera D-aktierna på Nasdaq Stockholm. Priset väntas bli fastställt inom intervallet 84-88 kronor.

Leo Vegas handlas utan rätt till utdelning om 0,60 kronor (en andra del av totalt 1,20 kronor) från måndagen.

Amerikanska detaljhandlare räknar med en rekordstark ”cybermåndag” efter att årets Black Friday ser ut att ha slagit nytt försäljningsrekord, rapporterar BBC och Wall Street Journal. 

I Asien har Tokyobörsen stigit på måndagen medan övriga börser i regionen har utvecklats oregelbundet sedan oväntat starka inköpschefsindex i Kina och Japan ställts mot signalerna om oenighet i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

I fredags handlades USA-börserna lägre under den förkortade handelsdagen. De ledande indexen backade 0,4-0,5 procent.

Rörande handelsdispyten med USA vill Kinas regering att USA tar bort vissa befintliga tullar som en del av ett ”fas ett”-avtal mellan länderna, rapporterade kinesiska Global Times under helgen med hänvisning till källor. Enligt dessa källor ska vidare de antagna lagarna i USA till stöd för Hongkong-protestanter ha bromsat förhandlingarna om ett Kina-avtal.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer