ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Små ränterörelser, kronan stärks ytterligare

Europaräntorna steg svagt i fredagens inledande handel, men uppgången gröptes gradvis ur och vändes överlag till mindre nedgångar under dagens lopp samtidigt som börserna återhämtade något av fallen tidigare i veckan.

En euroförstärkning under natten vändes också till sin motsats.

Vid svensk stängning var den tioåriga tyska räntan 1 punkt ned till 0,51 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen slutade 1 punkt lägre på 0,73 procent.

Kronan, som på torsdagen gynnades av ett högre KPI-utfall än väntat, stärktes ytterligare 4 öre till 10:36 mot euron och med 3 öre till 8:98 mot dollarn. 

ECB-chefen Mario Draghi sade i ett uttalande på fredagen att euroområdets ekonomi fortsätter att expandera på ett brett sätt och ekonomiska indikatorer tyder på att detta, generellt, kommer att fortsätta.

Den underliggande inflationen väntas ta fart mot slutet av året och sedan öka gradvis på medellång sikt, samtidigt som osäkerheten kring inflationsutsikterna avtar, enligt ECB-chefen.

Draghi sade att den senaste tidens förhöjda volatilitet på finansmarknaderna endast har lett till begränsad smitta i länder och på marknader, men varnade för att en brexit utan avtal har potential att utgöra en mer betydande nedåtrisk mot den finansiella stabiliteten.

Tysk definitiv KPI för september på morgonen kom in i linje med det preliminära utfallet och steg 2,3 procent i årstakt. Jämfört med månaden före ökade de tyska konsumentpriserna med 0,4 procent.

Industriproduktionen i euroområdet steg med 0,9 procent i augusti, jämfört med i juli, och med 0,9 procent jämfört med ett år tidigare. Utfallet överträffade förväntningarna som låg på +0,4 respektive -0,2 procent, enligt Reuters prognossammanställning.

Capital Economics kommenterade att statistiken var rätt stark med tanke på de nuvarande störningarna i bilindustrin, men att den stora bilden är att årets generella avmattning i produktionstillväxten sannolikt kommer att fortsätta.

USA-räntorna pekade svagt uppåt på fredagen, efter att ha sjunkit på torsdagskvällen. Tioårsräntan handlades på 3,17 procent, efter att ha varit nere strax över 3,12 procent torsdag kväll.

Statistik på fredagseftermiddagen visade att importpriserna i USA steg mer än dubbelt så mycket väntat i september, +0,5 procent jämfört med Reuters analytikerenkät där förväntningarna låg på +0,2 procent.

Det preliminära Michigan-indexet sjönk dock till 99,0 i oktober, väntat 100,4, enligt Reuters enkät.

Charles Evans, Fed-chef i Chicago, sade till CNBC på fredagen det är tid att höja räntan till åtminstone neutral nivå. En något åtstramande policy är rimligt och det innebär 50 punkter över neutral nivå.

Evans är inte röstande i FOMC i år.

På valutamarknaden handlades dollarn kring 1:1542 mot euron, jämfört med 1:1555 samma tid dagen före, och kring 112:18 mot yenen, ned från 112:41.

USA-presidenten Donald Trump kritiserade på torsdagen återigen Federal Reserve när han talade med journalister på torsdagen. 

Han riktade kritik mot Feds räntehöjningar, beskyllde centralbanken för onsdagens börsras och hävdade att han vet mer om penningpolitik än Fed-ledamöterna. 

Han sade dock att Fed-chefen Jerome Powell inte kommer att sparkas. 

Den turkiska liran höll fast vid tidigare förstärkningar efter beskedet att den amerikanske pastorn Andrew Brunson släpps fri från sin husarrest.

På temat valutor rapporterade Politico att det amerikanska finansdepartementet inte pekar ut Kina som en valutamanipulatör i den halvårsvisa rapport som lämnats internt till finansminister Steven Mnuchin. Kina står dock fortsatt på bevakningslistan och det är möjligt att Mnuchin skulle kunna ändra sig till den slutliga rapporten som släpps på måndag, men något sådant har tidigare aldrig hänt.

Mnuchin själv sade vid IMF-mötet att han är oroad över den svaga yuanen och av valutaöversynen pågår.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies