ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen öppnar svagt på plus – e-handelsbolag stiger på köprek

Stockholmsbörsen inleder torsdagens handel strax över nollstrecket. E-handelsbolaget Boozt lyfter över 6 procent på en köprekommendation från .

På de asiatiska börserna har det på morgonen varit en blandad utveckling med mindre indexrörelser i Tokyo och Hongkong, medan börsernas på det kinesiska fastlandet är ner 2,3 procent i Shenzhen och 1,2 procent i Shanghai.

Statistik från Kinas nationella statistikmyndighet visade att industriproduktionen bromsade in mer än väntat i januari och februari.

USA:s president Donald Trump sade på onsdagen att han inte har någon brådska att fullborda ett handelsavtal med Kina.

De båda ländernas statshuvuden hade tidigare väntats träffas i Mar-a-Lago i Florida senare i mars, men något datum har inte satts och några personliga handelsmöten har inte hållits på två veckor.

Efter stängning på onsdagskvällen röstade det brittiska parlamentet nej till att landet ska lämna EU utan avtal. Senare på torsdagen ska nu ännu en omröstning hållas om huruvida Storbritannien ska begära en senareläggning av brexit, som enligt plan var tänkt att ske den 29 mars. Pundet stärktes mot dollarn på beskedet.

Bland de svenska nyheterna ska representanter för den amerikanska ambassaden och Finansinspektionen ha träffats på onsdagen för att diskutera "aktuella penningtvättsfrågor". Vad som kom ut av mötet är dock inte känt.

Efter att styrelseordförande Pär Nuder på onsdagen begärt utträde ur styrelsen har vinterturismföretaget Skistars styrelse har beslutat att utse Eivor Andersson till styrelseordförande för tiden fram till nästa årsstämma.

Bioteknikföretaget Active Biotech har tecknat avtal om försäljning av bolagets fastighet i Lund för 275 miljoner kronor till ett nybildat investerarkollektiv lett av fastighetsbolaget Estea. Försäljningen innebär ett likviditetstillskott om cirka 70 miljoner kronor, vilket är i linje med vad bolaget kommunicerade i februari. Aktien stiger 1,4 procent i den inledande handeln.

Nordeas beslut att inleda bevakning av e-handelsbolaget Boozt och sätt en köprekommendation på aktien gav rejäl skjuts till bolaget i torsdagens handel med en uppgång på över 6 procent strax efter öppning.

Africa Energy har startat ett nytt 3D-marinseismikprogram för Paddavissie Fairway, som innehåller Brulpadda-prospektet, på Block 11B/12B offshore Sydafrika. Programmet kommer att pågå till slutet av april. Aktien stiger över 6 procent på nyheten.

En grupp aktieägare i företaget Sinch har sålt sammanlagt 3,15 miljoner Sinch-aktier till ett begränsat antal institutionella investerare till kursen 120 kronor per aktie. Priset motsvarar en rabatt om 11 procent räknat på onsdagens stängningskurs om 135 kronor.

Bland morgonenens rekommendationsändringar har ABG Sundal Collier sänkt riktkursen för Clas Ohlson till 85 kronor från 90 kronor, medan rekommendationen köp upprepas. 

Även SEB Equities har sänkt riktkursen för Clas Ohlson till 82:50 kronor från 87:50 kronor och även SEB upprepar rekommendationen köp.

Detaljhandelsbolagets aktie föll med 11 procent på onsdagen till 71,50 kronor efter bolagets rapport för det tredje kvartalet. Strax efter öppning på torsdagen har aktien backat ytterligare drygt 2 procent.

Goldman Sachs har höjt riktkursen för Hexagon till 510 kronor från 465 kronor. Rekommendationen neutral upprepas. 

På onsdagen gick aktien upp 1,6 procent till 472:70 kronor. Tidigare i veckan har Melker Schörling sålt aktier till ett värde motsvarande 1,7 miljarder kronor i mätteknikbolaget. Aktien handlas upp 0,6 procent på torsdagsmorgonen.

Kepler Cheuvreux har sänkt sin rekommendation för Systemair till behåll från köp. Riktkursen sänks till 108 från 122 kronor. På onsdagen föll aktien i Systemair med 8,4 procent till 97:80 kronor efter bolagets kvartalsrapport som resultatmässigt inte alls nådde upp till förväntningarna. Aktien handlas strax under nollstrecket på torsdagen.

Affärsvärlden rekommenderar i det senaste numret köp av Resurs, Duni och Christian Berner, men ger säljråd för affiliatebolaget Better Collective.

På dagens makroagenda:

- Kina: industriproduktion, investeringar, detaljhandel februari kl 3.00

- Tyskland: KPI (def) februari kl 8.00

- Frankrike: KPI (def) februari kl 8.45

- SCB: arbetslöshet februari kl 9.30

- USA: importpriser februari kl 13.30

- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 13.30

- USA: försäljning nya hem kl 15.00

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies