ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Vändning: Domstol olagligförklarar Johnsons nedstängning

  • Foto: TT

Regeringens beslut att ajournera det brittiska parlamentet och därmed blockera det politiska styret av landet är olagligt, har en skotsk appellationsdomstol slagit fast. Härnäst ska frågan upp i den brittiska högsta domstolen.

Bakgrunden är att en grupp på över 70 parlamentsledamöter och andra intressenter har överklagat den förlängda ajourneringen, med argumentet att nedstängningen kraftigt begränsar parlamentets möjligheter att debattera inför brexitdatumet den 31 oktober. Ajourneringen ska pågå fram till den 14 oktober.

I ett tidigare beslut, även det i skotsk domstol, fastslogs att ajourneringen inte kunde hävas på juridisk väg, men det har appellationsdomstolen uppenbart resonerat annorlunda kring.

”Stort tack till alla våra anhängare och vårt fantastiska juridiska team som har uppnått det historiska beslutet att nedstängningen är olaglig”, twittrar Joanna Cherry, parlamentsledamot för SNP.

Appellationsdomstolen har inte beviljat de klagandes begäran om inhibition av ajourneringen, men anti-brexit advokaten Joylon Maugham ser framför sig att parlamentet kan återsamlas ”inom kort”, skriver Bloomberg.

”Jag har aldrig kunnat förlika mig med tanken på att det kan anses lagligt att vårt oberoende parlament kan avfärdas som en olägenhet av premiärministern”, säger han. 

De tre skotska domarna kommer att redogöra för sina resonemang på fredag, skriver TT. I en sammanfattande text skriver domarna att det faktum att Johnson bad drottningen att få stänga ned parlamentet och hennes beslut att acceptera det var olagligt och därmed ogiltigt, rapporterar The Guardian.

En talesperson för regeringen kommenterar:

”Vi är besvikna på dagens beslut och kommer att överklaga till högsta domstolen. Den brittiska regeringen behöver få tid att formulera en stark inrikespolitisk agenda. Att ajournera parlamentet är lagligt och nödvändigt för att åstadkomma det”, rapporterar tidningen.

Högsta domstolen har redan planerat att behandla det skotska fallet samt ett i England och ett i Nordirland, på tisdag.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies