ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Skog

Skogskoncernen Södra ser mörkare moln på himlen

  • Foto: Hasse Holmberg / TT

Skogskoncernen Södra rapporterade på tisdagsmorgonen ett fallande rörelseresultat för det andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. En svagare konjunkturutveckling är förklaringen, enligt bolagets vd Lars Idermark.

"De senaste årens goda skogskonjunktur är på väg att klinga av som en följd av att den globala ekonomins tillväxttakt minskar, likafullt utvecklades andra kvartalet väl för Södra", kommenterar han i delårsrapporten.

Försäljningspriserna på företagets huvudprodukter massa och sågade trävaror, har som väntat justerats ned, men låg på en fortsatt hög nivå under kvartalet, konstaterar vd:n vidare.

Någon förbättring i närtid räknar han inte med. Tvärtom väntas lägre efterfrågan och priser på huvudprodukterna, vilket "kommer att medföra lägre kvartalsresultat jämfört med föregående år".

Störst vinstras i absoluta termer visade affärsområdet Södra Cells, vars rörelseresultat sjönk till 753 miljoner kronor från 1.196 miljoner för ett år sedan.

För Södra totalt uppgick omsättningen till 6.199 miljoner kronor (6.626), medan rörelseresultatet blev 861 miljoner kronor (1.318). Rörelsemarginalen blev därmed 14 procent (20).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer