ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kronan på nytt årslägsta: ”Kan aldrig vara en uthållig tillväxtmodell”

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Den svenska kronan fortsätter att försvagas och nådde på måndagen nya årslägsta mot både euron och dollarn. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, höjer i sin tur ett varningens finger för de långsiktiga effekterna av en svag krona. 

Den svenska kronan var fortsatt knäsvag under måndagen och är i skrivande stund ner omkring 4 öre mot euron till kursen 10,83 kronor per euro. Sedan årsskiftet har kronan nu försvagats med omkring 6,7 procent mot euron. 

Även mot dollarn försvagas kronan med omkring 4 öre till 9,64 kronor per dollar. Sedan årsskiftet har kronan försvagats med omkring 8,8 procent mot dollarn. 

I en fördjupningsruta i den så kallade Ekonomirapporten som publicerades på måndagen skriver SKL att produktivitetsutvecklingen i delar av det svenska näringslivet ”torde börja bli ett problem” och varnade samtidigt för effekterna av en svag krona. 

”Ett möjligt dilemma ligger i den långvarigt expansiva penningpolitiken, som bidragit till försvagningen av den svenska kronan. Man kan ställa sig frågan om de kortsiktiga vinsterna av en svag valuta på längre sikt inte riskerar att övertrumfas av sviterna av ett alltför lågt omvandlingstryck i näringslivet, där delar av ex-portsektorn ännu rider på vågen av »kronrea«”, skriver SKL i rapporten. 

”Att depreciera valutan kan aldrig vara en uthållig tillväxtmodell; någon gång kommer valutaförsvagningen att nå vägs ände”, fortsätter organisationen. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies