ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Skingsleys inflationsoro oförändrad trots låga februarisiffror

Inflationen i februari kom in lägre än Riksbankens prognos och Riksbanken får nu analysera vad som är tillfälligt av det. För egen del är vice riksbankschef Cecilia Skingsley "inte egentligen" mer oroad över inflationsutvecklingen nu än tidigare.

Det sade hon till journalister på tisdagen.

"Inte egentligen", svarade sade hon på frågade är mer oroad över inflationsutvecklingen nu efter februariutfallet.

"Det var en prognosavvikelse på fyra tiondelar. Delvis handlar det om tillfälliga effekter tror vi, men man kan också fundera på om det finns mer bakomliggande omständigheter som är mer strukturella", fortsatte hon.

Vad gäller att medianen av Riksbankens egna underliggande inflationsmått, ett mått hon själv lyft fram tidigare, steg ganska mycket i februari sade hon att det är "inom felmarginalen", 

"Men det är viktigt att de inte sjunker", sade hon.

Hon sade också att nedgången i inflationsförväntningarna senast också var "inom felmarginalen".

Hon upprepade också att hon har större tolerans för prognosavvikelser nu när inflationen ligger runt 2 procent, det viktiga då blir hur inflationstrycket ser ut framåt.

"Om det ser ut att vara tillfredsställande är jag beredd att hölja räntan även om spotinflationen kanske ligger lite på den låga sidan", sade hon i en utveckling av vad hon sade i det senaste protokollet.

Cecilia Skingsley sade också att hon tidigare i ett anförande ville påminna om att inflationen även kan överraska på uppsidan. 

"Vi är vana vid att revideringar alltid gått ned, men man ska komma ihåg att det också kan gå i andra riktningen", sade hon.  

Vad gäller kronan sade hon att Riksbankens bedömning är att växelkursförändringar får sitt största genomslag på inflationen efter 6-8 månader.

"Vi behöver fundera på hur mycket och när det genomslaget i så fall kommer i priserna", sade Cecilia Skingsley.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer