ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Skatteexpert: Swedbank ute ”på riktigt djupt vatten”

  • Torsten Fensby Foto: Janerik Henriksson/TT

”Swedbanks ledning är utom kontroll”, skriver Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt, i en kommentar till TT om uppgifterna att banken kan ha vilselett myndigheter i USA.

”Att man ignorerar lagstiftning och översynsmyndigheter i Sverige och Baltikum är en sak och knappast förvånande i ljuset av alla avslöjanden de senaste åren. Har Swedbank dessutom medvetet försökt vilseleda amerikanska myndigheter och också kringgått amerikansk sanktionslagstiftning är man på riktigt djupt vatten”, fortsätter han.

Banken har ignorerat sina skyldigheter enligt penningtvättslagstiftning att uppnå kundkännedom, att alltså veta vilka kunderna ytterst är och syftet med deras transaktioner, anser Fensby.

Man har ”försökt sopa iden spåren från misstänkt penningtvätt och de står upp till midjan i skatteparadisträsket”, skriver han.

Swedbanks handlande är inte bara en fråga för bolagsstämman, anser Fensby, utan också en svensk ”systemhotande fråga som våra politiker borde ta på största allvar”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer