1515
Annons

Skanska tar order på 440 miljoner

Byggjätten Skanska har tecknat en tilläggsorder avseende en tillverkningsanläggning i västra i USA. Ordervärdet uppgår till omkring 440 miljoner kronor. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Skistar faller tungt efter gårdagens rapport

Skistar faller tungt på börsen efter gårdagens kvartalsrapport. Flera banker har sänkt sina riktkurser för turismbolaget.

Skistar, som driver flera skidanläggningar i Sverige och Norge, presenterade sin rapport för det fjärde kvartalet i sitt brutna räkenskapsår på tisdagen. Omsättningen under juni till augusti, som brukar vara säsongsmässigt svagt, ökade med 22 procent.

Rörelseresultatet under det fjärde kvartalet blev dock en förlust om 265 miljoner kronor, att jämfört med vinsten på 19 Mkr året före då resultatet påverkades positivt av en reavinst från en fastighetstransaktion om 198 Mkr.

Efter rapporten handlades aktien ned marginellt på en i övrigt kraftigt stigande tisdagsbörs, och på onsdagen fortsätter nedgångarna. Vid klockan 11.45 är Skistar ned med runt 7 procent.

Nedgången kommer efter att ett antal banker sänkt sina riktkurser för aktien. Aktiekursen är nu nere på strax över 100 kronor vilket är den lägsta nivån sedan december 2020.

Jefferies har sänkt sin riktkurs från 145 till 135 kronor, men upprepar sin köprekommendation. Även DNB upprepar sitt köpråd men sänker riktkursen från 175 till 140 kronor. Handelsbanken har upprepat sin säljrekommendation, men där framgår ingen riktkurs.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera