ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Skånska doldismiljardären i storbråk med City Gross-ägaren

  • Jan Barchan. Foto: Håkan E. Bengtsson.

First North-listade fastighetsbolaget Trianon, med en skånsk doldismiljardär och före detta Ikeafinanschef som huvudägare, har hamnat på kollisionskurs med Bergendahls kring en av deras City Gross-butiker.

En mer än årsgammal tvist rasar vidare i Malmö-närförorten Rosengård, där den familjeägda dagligvaruaktören Bergendahls under 15 år drivit en butik inom sitt stormarknadskoncept City Gross. Nu lämnar kedjan läget i protest enligt vad Di:s systertidning Sydsvenskan rapporterade tidigare i veckan.

Bakgrunden är – enligt hur Trianon förklarade tvisten 2017 för branschsajten Market – att City Gross förra året överlät sitt hyreskontrakt i det förortscentrum som Trianon köpte 2016 till ett Bergendahlsbolag utan betalningsförmåga.

Nu har detta bolag beslutat sig för att lämna lokalen, "så att Trianon kan få in en betalande hyresgäst", skriver Trianon i ett pressmeddelande på fredagen.

Ett krav till följd av obetald hyra under de senaste 15 månaderna, som enligt Trianon uppgår till 13 miljoner kronor, kvarstår dock enligt pressmeddelandet. Dessutom kräver fastighetsbolaget skadestånd för resterande hyrestid fram till år 2025.

"Trots sedvanliga påminnelser och indrivningsrutiner har hyresgästen underlåtit att betala hyran samt ej heller deponerat hyran hos Länsstyrelsen", dundrar Trianon på fredagen under rubriken "Trianon har fortsatta krav gentemot Bergendahlsgruppen".

Samtidigt tillbakavisar fastighetsbolaget anklagelser som Bergendahls på torsdagen ska ha framfört i ett pressmeddelande som "allvarliga och felaktiga".

Trianon listades på First North kring midsommar 2017 och till teckningskursen 48 kronor per aktie. Sedan dess har aktien stigit cirka 30 procent, till glädje för finansmannen Jan Barchan, tidigare finanschef i Ikea.

Han äger 30,8 procent av bolaget och kontrollerar 35,6 procent av rösterna i Trianon, ett innehav som är värt drygt 700 miljoner kronor och utgör den absoluta majoriteten av hans enligt Holdings kända börsportfölj, som är värd 997 miljoner kronor. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies