1515
Annons

Sinch flyttas ned till MSCI Small Cap-index

Molntjänstbolaget Sinch åker ur MSCI Global Standard Index efter den senaste indexrevideringen.

Innehåll från DruppsAnnons

Så enkelt kan industrier minska vattenförbrukningen med 25 procent

Det svenska företaget Drupps har utvecklat en teknik för att enkelt utvinna både rent vatten och energi ur spillånga från produktionsprocesser i industrier.

Tekniken betalar sig själv på bara 3-4 år – och vattenförbrukningen kan minska med upp till 25 procent.

– Vi är redo att leverera vår lösning till svensk industri, säger Mikael Nolborg, VD på Drupps, som nu också siktar på börsen.

För många industrier är god tillgång på vatten kritiskt för hela verksamheten. Med klimatförändringar och sinande grundvattennivåer blir vatten allt mer en bristvara. Samtidigt finns krav från kunder och samhället att ställa om sin produktion för att öka hållbarheten genom att till exempel minska sin vatten- och energiförbrukning.

Det Uppsala-baserade företaget Drupps har en patenterad teknik som på ett smart och enkelt sätt tar tillvara på både vatten och energi ur den spillånga som skapas som en biprodukt från många industriprocesser.

– En vanlig livsmedelsproducent kan förlora väldigt mycket vatten genom skorstenen. Vi kan med vår teknik återvinna 20-25 procent av det vattnet, säger Mikael Nolborg.

Drupps har egenutvecklad och patenterad teknik

Tekniken bygger på att en vätska med fuktupptagande egenskaper, en så kallad desiccant, exponeras mot luft eller ånga i en kubliknande modul med stora fläktar. Desiccanten binder vattenmolekylerna som sedan frigörs när vätskan förångas under lågt tryck i en annan modul. Efter att vattnet separerats ut kan desiccanten användas igen.

Tekniken möjliggör för enorma mängder luft och vattenånga att passera. En större industri kan utvinna 200,000 liter vatten per dygn som kan föras tillbaka in i industriprocessen igen.

Men även energi kan utvinnas. Många tillverkningsindustrier använder torkning som ett steg i tillverkningskedjan. Denna process förlorar både vatten och värme genom skorstenen. 

– Drupps kan hjälpa dessa verksamheter att återvinna så mycket som 20-30 procent av sin energianvändning och minska koldioxidutsläppen med lika mycket, förklarar Mikael Nolborg.

Lämpliga industrier är de som sysslar med olika typer av värmekänsliga produkter som ska torkas, som malt, mjölkpulver, enzymer, kaffe, och andra livsmedelsingredienser, men också pharma och kemikalier.

Lösningen som Drupps erbjuder är enkel att installera och så pass billig att den kan ha en återbetalningstid på bara tre eller fyra år.

Drupps har förberett börsintroduktion

Drupps  grundades 2017 och nu siktar man på en börsintroduktion under 2023. Man har rekryterat en styrelse med gedigen erfarenhet av att ta företag till börsen.

– Om vi tittar på situationen i världen med de drivkrafter som finns så ligger vår lösning helt rätt i tiden. Det finns en djupare mening i det vi gör än den rent affärsmässiga. Jag är övertygad om att allt fler aktörer inom industrin kommer att se vilken nytta vår teknik kan göra, avslutar Mikael Nolborg.

Läs mer på: www.drupps.com 

 

Mer från Drupps

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Drupps och ej en artikel av Dagens industri

Anders Sundström har köpt aktier i Skistar för 0,5 miljoner

Vinterturismbolaget Skistars styrelseordförande Anders Sundström har köpt 5.000 aktier i bolaget för omkring 0,5 miljoner kronor. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister. 

Köpet genomfördes på torsdagen till en snittkurs om 101,45 kronor. Enligt ägardatatjänsten Holdings äger Anders Sundström 15.000 aktier i Skistar efter det senaste köpet. 

På torsdagskvällen stod det klart att även storägaren Aeternum Capital, som ägs av den norska redarkungen John Fredriksen, har köpt ytterligare aktier i fjällturismbolaget för totalt 2,4 miljoner kronor, vilket Di tidigare rapporterat om. 

Aktien är oförändrad på 101,4 kronor under fredagsförmiddagen. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera