ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Siemens varslar 2.700 anställda i gas- och kraftbolag

  • Foto: TT

Siemens genomför besparingar som ska rendera i "synergier och effektiviseringar" och varslar i samband med detta 2.700 anställda vid bolagets gas- och kraftbolag, enligt ett pressmeddelande.

Tyska Siemens åtstramningar följer ett tidigare besked om att industrikoncernen kommer omfokusera och eventuellt knoppa av gas- och kraftbolaget för att skapa enhetlighet och bättre fokus i moderbolagets portfölj.

"De planerade åtgärderna kommer bidra till att skapa tillväxtmöjligheter och säkerhet som följer med att vara en konkurrenskraftig aktör i energimarknaden", säger Lisa Davis, styrelseledamot i moderbolaget och vd i Siemens Gas and Power.

Omkring 1.400 av jobben som väntas försvinna är förlagda i Tyskland, skriver Siemens.

I maj gav Siemens besked om att bolaget också planerar att börsnotera gas- och kraftenheten, som också kommer ta över moderbolagets innehav i det spansk-tyska vindkraftsbolaget Siemens Gamesa, en konkurrent till danska Vestas. Planen är att det nya bolagets börsnotering ska ske i september 2020.

Bland intressenterna har Mitsubishi Heavy Industries omnämnts som involverade i samtal med Siemens om ett uppköp.

Industrikonglomeratens kraftverksamheter är för närvarande pressade av den pågående energiomställningen. ABB genomförde i december en åtgärd liknande den som väntar för Siemens, då divisionen Power Grids såldes av till japanska Hitachi för 7 miljarder dollar. På måndagen gav också konkurrenten GE Power beskedet att ytterligare 450 anställda sägs upp i bolagets Europaverksamhet, vilket adderar till de 450 som redan aviserats.

Siemens aktie steg 2,6 procent på Frankfurtbörsen på tisdagseftermiddagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies