1515
Annons

Selin stuvar om i toppen – sex nya namn till Hoist styrelse

Foto:Evelina Carborn

Nischbanken TF Banks vd Mattias Carlsson föreslås som ny styrelseordförande för kredithanteringsbolaget Hoist. Totalt föreslås Hoists valberedning sex nya styrelseledamöter. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Ny kraftig uppgång på Wall Street – Twitter rusade på nytt Musk-bud

De amerikanska börserna steg återigen kraftigt på tisdagskvällen. Veckan har nu inletts med den kraftigaste tvådagarsuppgången på två och ett halvt år.

Det var fortsatt positiva tongångar på Wall Street på tisdagskvällen där de ledande indexen steg kraftigt för andra dagen i rad. Vid stängning var breda S&P 500-indexet på plus 3,1 procent medan Dow Jones industriindex steg 2,8 procent. Tekniktunga Nasdaq lyfte 3,3 procent.

Med måndagens uppgångar i åtanke har S&P 500 stigit med runt 5,5 procent de två senaste handelsdagarna. Det är den kraftigaste tvådagarsuppgången sedan mars 2020, skriver CNBC.

”Med sentimentet mot aktier som redan är mycket svagt, är periodiska återhämtningar att förvänta sig”, säger Mark Haefele, investeringschef på UBS, till CNBC.

Twitter rusade med drygt 22 procent efter att Elon Musk återigen ångrat sig om att lägga ett bud på bolaget. Elon Musks bud är på 54,20 dollar per aktie vilket är i linje med det erbjudande han kom med i våras. Det värderar bolaget till 44 miljarder dollar, motsvarande nästan 480 miljarder kronor i dagens växelkurs. Twitter handlades för 52 dollar per aktie vid stängning.

Elon Musk vållade stor uppmärksamhet i våras när han la ett bud på Twitter för att sedan ändra sig. Han hävdade bland annat att Twitter inte har gett ut korrekt information om antalet spam- och fejkade konton på plattformen. Twitter, som accepterat det ursprungliga budet, har inte velat acceptera tillbakadragandet och har därför stämt elbilsmiljardären.

Samtliga 30 storbolag inom Dow Jones stängde på grönt. Bäst gick flygplanstillverkaren Boeing som lyfte nästan 6 procent, men även storbankerna Goldman Sachs och JP Morgan steg kraftigt.

Även reseaktier hörde till de stora vinnarna i dag. Kryssningstrion Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line och Carnival steg alla runt 15 procent medan flygbolagen American Airlines och United Airlines steg runt 8 procent.

Bland de stora teknikbolagen steg Apple 2,6 procent, Alphabet 3,0 procent och Microsoft 3,4 procent. Amazon, som har infört ett anställningsstopp, lyfte 4,5 procent.

Biltillverkaren General Motors, GM, steg nästan 9 procent efter att ha ökat försäljningen med 24 procent under det tredje kvartalet jämfört med året innan. Konkurrenten Ford, som också kom med nya siffror, steg nästan 8 procent.

Riskkapitalbolaget Baring Private Equity, som håller på att köpas upp av EQT, är i samtal om att lägga att bud på it-tjänstebolaget DXC Technology, enligt uppgifter till Bloomberg. DXC Technology-aktien steg med drygt 5 procent.

Elfordonstillverkaren Rivian steg 14 procent. Bolaget lyckades öka produktionen med 67 procent under det tredje kvartalet, från det andra kvartalet. Rivian meddelade också att det är på god väg att nå sina produktionsmål för helåret. I samma sektor steg Polestar, med Volvo Cars som delägare, 16 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera