ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntenetto över förväntan lyfter vinsten för SEB

SEB rapporterade ett rörelseresultat på 5.864 miljoner kronor under tredje kvartalet 2019, vilket var bättre än analytikernas snittprognos på 5.814 miljoner kronor enligt Infront Data. Fjolårets resultat motsvarande period landade på 5.587 miljoner kronor. 

Räntenettot landade på 5.983 miljoner kronor. Analytikerkåren hade räknat med ett resultat på 5.790 miljoner kronor, upp från fjolårets 5.319 miljoner kronor. Vd Johan Torgeby skriver i vd-ordet att ”den hårda konkurrensen inom bolån kvarstod och marginalerna var pressade”. 

Torgeby lyfter fram divisionen Stora Företag & Finansiella Institutioner som hade sitt bästa första kvartal sedan 2015 och nådde en avkastning på allokerat kapital på 11,8 procent, vilket var 3 procentenheter högre än förra året.

Provisionsnettot uppgick till 4,692 miljoner kronor, vilket var bättre än väntade 4.511 miljoner kronor. 

Di:s bankanalytiker Angetha Jönsson skrev inför rapporten att det var svårt att räkna ut hur tradingnettot utvecklats med tanke på valuta- och börsturbulensen. Tradingnettot landade på 1.196 miljoner kronor, vilket var lägre än det väntade 1.445 miljoner kronor.

Storbanken rapporterade intäkter på 11.942 miljoner kr, väntat var 11.882 miljoner kronor. Motsvarande intäkter förra året var 11.443 kronor. 

Kärnprimärkapitalrelationen landade på 16,4 procent, vilket var något under förväntan. 

Kreditförlusterna på 489 miljoner kronor var högre än väntat miljoner kronor, förväntat var 441 miljoner kronor. Motsvarande period förra året landade på 424 miljoner kronor.

Räntabiliteten på eget kapital uppgick till 13,2 procent, en sänkning med 0,7 procentenheter jämfört med andra kvartalet. 

Penningtvättsrelaterade granskningar pågår i flera tillsynsområden, både i Norden och Baltikum. I Lettland gör den lokala tillsynsmyndigheten en penningtvättsgranskning som en del av sin normala myndighetsutövning. Den förväntas blir färdig i det kommande kvartalet och kan komma att orsaka kritik och/eller böter.

”I Lettland gör den lokala tillsynsmyndigheten en penningtvättsgranskning som en del av sin normala myndighetsutövning. Den förväntas bli färdig i det kommande kvartalet och kan komma att orsaka kritik och/eller böter”, skriver SEB i rapporten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer