ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SEB: Räkna med att kronan blir ännu svagare

  • Foto: Roland Magnusson

SEB räknar med att den svenska kronan fortsätter att försvagas under 2019 och närmar sig kursen 10,9 mot euron i slutet av året. Det skriver banken i sin senaste Nordic Outlook. 

Enligt SEB är det Riksbankens agerande och minusränta som är de främsta negativa drivkrafterna för kronan. 

”Efter det mjuka räntebeskedet i april räknar vi med att minusräntan består till andra halvåret 2020 och därmed förstärks den kronnegativa miljön. Tecken på en vändning i euroområdets tillväxt skulle dock kunna ge kronan stöd”, skriver SEB i rapporten. 

SEB spår nu att kronan kommer fortsätta att försvagas under 2019 och nå kursen 10,9 mot euron mot slutet av året vilket är en ordentlig höjning från 9,95 kronor per euro från januaris upplaga av Nordic Outlook. På onsdagsmorgonen står kronan i omkring 10,73 mot euron. 

”Därefter ser vi en gradvis förstärkning till 10,20 i slutet av 2020. Det innebär att kronans undervärdering då är relativt måttlig. Lägre svenska realräntor och högre enhetsarbetskostnad har drivit upp jämviktskursen till 9,70 mot euron”, skriver SEB. 

Vad gäller Sveriges BNP spår SEB att tillväxten kommer landa på 1,6 procent under 2019 och 1,7 procent under 2020. I januarilåg motsvarande siffror på 1,6 och 1,9 procent. 

”Svensk ekonomi saktar in i spåren av dämpad internationell efterfrågan och fallande bostadsbyggande. Expansiv finanspolitik och svag krona gör ändå att tillväxten ligger kvar nära trend under 2019 och 2020”, skriver SEB. 

När det kommer till reporäntan tror SEB:s ekonomer att låg inflation innebär att Riksbanken kommer skjuta fram nästa höjning till juli 2020. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies