ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SEB: Klart steg högerut i ekonomiska politiken om V släpper fram Löfven

Överenskommelsen mellan S, MP, L och C som meddelades i slutet av förra veckan skulle innebära en "rejäl omsvängning" i liberal riktning. Det skriver SEB:s Håkan Frisén och Daniel Bergvall i en analys där de spår att Vänsterpartiet till slut släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

Trots de hårda orden från partiledaren Jonas Sjöstedt kommer Vänsterpartiet sannolikt att släppa fram Stefan Löfven som statsminister enligt Håkan Frisén och Daniel Bergvall, prognoschef respektive ekonom på storbanken SEB.

"Även om Vänsterpartiets partiledare i dag skarpt protesterade mot politiken och formuleringar i överenskommelsen verkar det ändå som att Vänstern kan stödja Löfven på onsdag om Löfven skickar tillräckliga signaler om att V inte helt ska utestängas från diskussioner och samarbete i riksdagsarbetet", skriver analytikerna i ett kundbrev som publicerades i samband med talmannens besked att statsministeromröstningen skjuts upp till fredagen.

Om överenskommelsen från förra veckan överlever fredagens omröstning innebär det att den svenska ekonomiska politiken tar ett tydligt steg högerut enligt analytikerna som anser att reformagendan är tydligare jämfört med den som rådde under den borgerliga regeringen 2010-2014.

En sannolik vårändringsbudget skulle bidra till en klart expansiv finanspolitik för det innevarande året enligt SEB.

"Finanspolitiken är i nuläget expansiv motsvarande omkring 0,6-0,7 procent av BNP 2019 ph även om en del reformer kommer att finansieras med skattehöjningar (bl. a en grön skatteväxling) väntar vi oss att det tillkommer ett par tiondelar i stimulans redan i år", skriver Håkan Frisén och Daniel Bergvall.

Så länge Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven ser SEB goda förutsättningar att budgeten passerar riskdagen. Därmed kan de förslag som nu läggs fram inom skattepolitiken, bostadspolitiken och för arbetsmarknadsfrågorna ligga till grund för ytterligare reformarbete. Analytikerna varnar dock för att bland annat Moderaterna kan vara ovilliga att ingå i större uppgörelser och för att båda sidorna i uppgörelsen tar stora politiska risker.

"Svekdebatten inom såväl borgerligheten som arbetarrörelsen kommer också att skapa en så stor press att det kommer att finnas en latent risk för att samrbetet ska spricka under mandatperioden", skriver Håkan Frisén och Daniel Bergvall.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies