ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SEB: Högre löneökningar i avtalsrörelsen men fortsatt tufft att nå inflationsmålet

Avtalsrörelsen 2020 väntas resultera i treåriga avtal som ger löneökningar på 2,5-2,6 procent per år. Det skriver SEB:s prognoschef Håkan Frisén och chefsstrateg Olle Holmgren i en analys på tisdagen. 

Infrias prognosen skulle det innebära en mindre uppväxling jämfört med föregående avtalsrörelse. Totala löneökningar på drygt 3 procent under 2020 och 2021 kommer dock försvåra för Riksbanken att nå inflationsmålet enligt SEB:s analytiker.

SEB-ekonomerna noterar att de underliggande förutsättningarna drar åt olika håll. Å ena sidan viker konjunkturen och arbetsmarknaden är på väg att kylas av, samtidigt som produktivitetstillväxten varit svag de senaste åren. Detta håller tillbaka löneökningarna. 

Å andra sidan finns också faktorer som talar för en högre löneökningstakt: inflationsförväntningarna har stigit och löneökningstakten har växlat upp i flera konkurrentländer, bland annat i Tyskland.

SEB räknar med facken kommer att krävs lite högre löneökningarna denna gång, bland annat av hänsyn till Riksbankens inflationsmål. Avigsidorna med den svaga kronan, som pressar inte minst detaljhandeln, har debatterats flitigt på sistone. 

"Detta ökar trycket att nå avtal som något mildrar Riksbankens svårigheter att uppfylla inflationsmålet och därmed också extremräntans press nedåt på kronan", skriver Håkan Frisén och Olle Holmgren som tror att en viss "mättnad" vad gäller valutavolatilitet och extrem penningpolitik bidrar till lite högre avtal än tidigare. 

De noterar vidare att industrins lönenormerande roll återigen är ifrågasatt, men de tror inte på några förändringar eftersom flera aktörer vill behålla nuvarande system, bland andra IF Metall och arbetsgivarsidan. De undrar också om LO verkligen vill ha några strider i denna fråga. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies