ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SD: Skillnaden till Moderaterna har minskat

  • SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD möter kommunernas krav på mer pengar med 5 extra miljarder om året. 

Skatte- och fördelningspolitiskt är avståndet stort till Moderaterna men Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, menar att det är överkomligt.

Sverigedemokraterna lägger ytterligare 5 miljarder per år till kommunsektorn nästa år jämfört med regeringen. Över en treårsperiod motsvarar tillskottet 30 miljarder kronor. 

”Många av de här kommunerna som är drabbade är i en tuff situation och har redan höga kommunalskatter”, säger Oscar Sjöstedt och pekar på att partiets förslag om att höja a-kassan, föräldraförsäkringen och garantipensionen stärker kommunekonomin ännu mer genom att skatteintäkterna ökar. 

Behovet av besparingar på kostnaderna i välfärden kommer samtidigt fortsatt vara stort, anser han. 

”Vi kommer att behöva ha en synnerligen restriktiv migrationspolitik med en ambition om en nettoåtervandring under överskådlig tid”, säger han. 

Vidare sänker partiet skatten för pensionärer och löntagare med 10 miljarder och småföretag får sänkt arbetsgivaravgift och slopat sjuklöneansvar, vilket belastar budgeten med drygt 8 miljarder nästa år. Jämfört med regeringen ger SD rättsväsendet ett tillskott på närmare 6 miljarder. 

Bland satsningarna märks också en sänkt bensinskatt på 1 krona och 13 öre från årsskiftet, motsvarande 3,4 miljarder kronor. Kostnaden för skattesänkningen ökar till närmare 7 miljarder mot slutet av perioden, genom att indexeringen slopas.  

Största besparingarna gör partiet på en neddragning av biståndet, motsvarande 16 miljarder. Partiet höjer även momsen (12,5 miljarder) och drar ner kraftigt på arbetsmarknadsåtgärder och Arbetsförmedlingen (10 miljarder). 

”Reformeringen eller avvecklingen av Arbetsförmedlingen går ganska långsamt. Vi vill speeda upp den processen och spara in pengar på subventionerade anställningar och arbetsmarknadspolitiska åtgärder i största allmänhet”, säger han. 

SD säger nej till ingångsavdraget, avskaffad värnskatt och sänkt skatt i glesbygdskommuner i regeringens budget. 

Trots att SD:s budget har en fördelningsprofil som ligger långt från M-budgetens och man väljer olika väg när det gäller såväl skatter som transfereringar anser Oscar Sjöstedt att skillnaden mellan partiernas politik ”har minskat kontinuerligt” under flera år. 

”Skulle vi sätta oss ner i ett genuint försök att prata ihop om en budgetmotion eller en budgetproposition så tror jag att vi skulle lyckas”, säger han. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer