ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Schweiz öronmärker 6 miljarder schweizerfranc för nya stridsflygplan

Den schweiziska regeringen har beslutat att sätta av 6 miljarder schweizerfranc för inköp av nya stridsflyg. Frågan blir sannolikt föremål för en folkomröstning enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det har sedan tidigare stått klart att Schweiz förbereder sig för att köpa in nya stridsflygplan. Bland de bolag som lämnat in offerter återfinns bland annat svenska Saab. I oktober förra året anställdes en ny Gripenchef i Schweiz.

Tidigare har beskedet varit att 8 miljarder schweizerfranc ska avsättas för ett paket inom ramen för försvarsprogrammet Air2030, vilket förutom stridsflygplan också inkluderar nya luftvärnssystem.

De 6 miljarder som nu avsatts, motsvarande 57 miljarder svenska kronor, är i den lägre delen av det spann som försvarsministern Guy Parmelin tidigare spekulerat att prislappen för stridsflyget ska landa inom.

I ett uttalande uppger regeringen att det är ”uppenbart” att medborgarnas förväntningar om att få rösta om inköpen endast gäller stridsflygplanen, rapporterar Reuters.

Senast schweizarna skulle rösta om stridsflyg gick det illa för just Saab. I en folkomröstning 2014 röstade 52 procent emot att köpa 22 Gripen-plan från det svenska försvarsbolaget. Landet har inte utkämpat ett krig sedan 1847.

Förutom Saab har Airbus, Boeing, Lockheed Martin och franska Dassault lagt anbud. Regeringen kommer att utvärdera buden under nästa år enligt Reuters som rapporterar att eventuella leveranser är planerade till 2025.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies