Att vara påläst och ha tillgång till färsk lönestatistik är viktiga verktyg i en löneförhandling.
– Men det är först när du finfördelar statistiken och anpassar den till din egen situation som den blir riktigt spännande och användbar. Då kan den ge dig riktigt vassa argument i förhandlingen, säger Lee Wermelin, ordförande i Akavia.
Akavia bildades januari 2020 av Jusek och Civilekonomerna och samlar i dag 130 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Som medlem har du inte bara tillgång till inkomstförsäkring och individuell rådgivning, utan också Sveriges bästa lönestatistik för akademiker.
– Det innebär att du kan jämföra din lön med andra med samma utbildning och titel. Du kan även bryta ner statistiken på åldersgrupp, examensår, befattning, region och bransch. Det gör dig tryggare och mer trovärdig under lönesamtalet.
Expertens 10 bästa tips för högre lön
Stora löneskillnader
I storstäderna är lönerna generellt högre. För högskoleutbildade ekonomer i Stockholm är medianlönen 54 400 kronor i månaden. I Göteborg och Malmö/Lund är den cirka 4 000 - 5 000 kronor lägre och i Mellansverige ligger den ytterligare 5 000 kronor lägre, alltså på cirka 45 000 kronor.
– Det hänger samman med att större städer har fler arbetsplatser och chefstjänster, säger Caroline Lindeberg, lönespecialist på Akavia.
Lönerna skiljer sig stort även mellan ekonomer i privat sektor respektive stat och kommun, 53 000 kronor respektive 45 000 kronor i månaden.
Vilken bransch du verkar i har också betydelse. Medianlönen för en ekonom i telekom- eller försäkringsbranschen är 62 000 kronor i månaden medan ekonomer inom it, industri samt bank och finans får nöja sig med cirka 55 000 kronor i månaden.
– Även titeln kan spela stor roll. Är du CFO eller finanschef tjänar du i regel mer än en ekonomichef. Men det hänger naturligtvis på vilket ansvar du har. Ju större finanser du hanterar, desto högre lön. Allra högst lön har ekonomerna som är vd på ett börsnoterat bolag. Det är där de stora pengarna finns, säger Caroline Lindeberg.
Byt jobb, det lönar sig
Att ta löneförhandlingen på allvar och vara väl förberedd kan med andra ord ge stora avtryck i din plånbok. Tänk också på att den största möjlighet att göra rejäla lönekliv är när du byter jobb.
– Störst chans har du om du byter arbetsgivare, men även om du byter tjänst inom din nuvarande arbetsplats och får nya arbetsuppgifter och mer ansvar. Utan de tillfällena är det svårare att klättra på lönestegen. Vid den generella, årliga lönerevisionen har du små chanser att höja din lön.
Även den första ingångslönen är viktig – ofta till och med vara avgörande – för den framtida löneutvecklingen.
– Men för den som är ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att veta vilken lön som är rimlig att begära. Då kan vår färska lönestatistik och rådgivning vara till stor hjälp, säger Caroline Lindeberg.