ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SBB säljer DNB:s huvudkontor i Oslo för 4,7 miljarder

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har ingått avtal om försäljning av DNB Banks huvudkontor i Oslo till DNB Liv för om 4.897 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Överenskommer värde om 4.488 miljoner norska kronor överstiger nettofastighetsvärdet i samband med SBB:s förvärv av fastigheten 2017 med omkring 473 miljoner norska kronor, beaktat samtliga transaktionskostnader, vilket motsvarar en värdeuppgång på 12 procent.

Fastighetens 49.000 kvadratmeter inhyser i dag Norges största bank DNB med årliga hyresintäkter på omkring 205 miljoner kronor och ett driftnetto om 194 Mkr.

I samband med försäljningen löser SBB befintlig finansiering kopplat till fastigheten, vilket på årsbasis innebär minskade kostnader med omkring 139 miljoner kronor. Genomsnittlig ränta för de lånen som löses i samband med affären uppgår till 4 procent.

”Försäljningen stärker SBB:s redan starka balansräkning ytterligare i vår resa mot en BBB-rating och vi ser fram emot kommande uppdateringar av vårt kreditbetyg. Vi hade gärna fortsatt att äga och utveckla Oslos attraktivaste kontorsfastighet mitt i Bjørvika men samtidigt känns det rätt att sälja till DNB Liv då banken har sitt huvudkontor i fastigheten,” säger SBB:s vd Ilija Batljan, enligt pressmeddelandet.

SBB uppger vidare att likviden från affären tillsammans med den annonserade hybridobligationsemissionen kommer att användas till att refinansiera 3,4 miljarder kronor säkerställd skuld samt till investeringar i äldreboenden, LSS-fastigheter, skolor samt hyresrätter i Sverige.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer