ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SBB säljer DNB:s huvudkontor i Oslo för 4,7 miljarder

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har ingått avtal om försäljning av DNB Banks huvudkontor i Oslo till DNB Liv för om 4.897 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Överenskommer värde om 4.488 miljoner norska kronor överstiger nettofastighetsvärdet i samband med SBB:s förvärv av fastigheten 2017 med omkring 473 miljoner norska kronor, beaktat samtliga transaktionskostnader, vilket motsvarar en värdeuppgång på 12 procent.

Fastighetens 49.000 kvadratmeter inhyser i dag Norges största bank DNB med årliga hyresintäkter på omkring 205 miljoner kronor och ett driftnetto om 194 Mkr.

I samband med försäljningen löser SBB befintlig finansiering kopplat till fastigheten, vilket på årsbasis innebär minskade kostnader med omkring 139 miljoner kronor. Genomsnittlig ränta för de lånen som löses i samband med affären uppgår till 4 procent.

”Försäljningen stärker SBB:s redan starka balansräkning ytterligare i vår resa mot en BBB-rating och vi ser fram emot kommande uppdateringar av vårt kreditbetyg. Vi hade gärna fortsatt att äga och utveckla Oslos attraktivaste kontorsfastighet mitt i Bjørvika men samtidigt känns det rätt att sälja till DNB Liv då banken har sitt huvudkontor i fastigheten,” säger SBB:s vd Ilija Batljan, enligt pressmeddelandet.

SBB uppger vidare att likviden från affären tillsammans med den annonserade hybridobligationsemissionen kommer att användas till att refinansiera 3,4 miljarder kronor säkerställd skuld samt till investeringar i äldreboenden, LSS-fastigheter, skolor samt hyresrätter i Sverige.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies