ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Saudiska oljejätten Aramco lyfte i börsdebuten

Den saudiska oljejätten gjorde en strålande debut på Tadawulbörsen i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Aktien slog snabbt i taket med tio procent, vilket är maxgränsen för den dagliga rörelsen för enskilda aktier på den saudiska börsen .  

Den sedan länge efterlängtade börsnoteringen drog in 26,2 miljarder dollar (nära 249 miljarder kronor) och slog därmed kinesiska Alibaba som drog in 25 miljarder dollar vid sin börsnotering 2014. Med dagens kurs värderas Aramco till 1.900 miljarder dollar, jämfört med Alibaba som värderades till 1.700 miljarder dollar efter debuten.

Saudiska staten hade först en ambition att sälja av 5 procent på den internationella marknaden, med valde senare att enbart släppa 1,5 procent som till största delen köptes av nationella aktörer och institutioner. 

Enligt finansdatatjänsten Refinitiv tog Aramco in mer kapital än alla övriga 117 debutanter på Nasdaq 2019 sammanlagt. De globala börsnoteringarna 2019 har totalt dragit in 158,9 miljarder dollar, där Aramcos notering står för 16 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer