ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SAS lämnar omvänd vinstvarning – aktien rusar

  • SAS vd Rickard Gustafson. Foto: Martina Huber

Trots vårens kostsamma pilotstrejk och dyrare bränsle guidar SAS på fredagen för att helårsresultatet före skatt blir bättre än tidigare kommunicerat, drivet av starka passagerarsiffror. Aktien rusar nästan 10 procent vid 14.30-tiden.

I rapporten för det tredje kvartalet hette det att SAS utsikter att ”det kommer att bli utmanande att uppnå ett positivt resultat före skatt och jämförelsestörande poster under räkenskapsåret 2019.” 

Men som en effekt av starka passagerarsiffror och förbättrade enhetsintäkter revideras nu utsikterna till att SAS resultat före skatt och jämförelsestörande poster beräknas uppgå till 700-800 miljoner kronor för räkenskapsåret 2019.

”Trots ett utmanande år är vi glada över att kunna uppvisa en stark utveckling i vår verksamhet under de sista månaderna av räkenskapsåret 2019”, säger Rickard Gustafson, vd för SAS i ett pressmeddelande.

De starka siffrorna kommer mot bakgrund av ett utmanande år finansiellt. Den veckolånga pilotstrejken över månadsskiftet april-maj hade en negativ finansiell effekt på 615 Mkr och därtill kommer dyrare bränsle på stigande oljepriser.

”Det här är bra gjort av SAS under ett år där drivmedelskostnaderna har ökat med upp mot 2 miljarder svenska kronor på grund av det högre oljepriset”, säger Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på Winair, till E24.

Enligt officiella siffror från SAS uppgår flygbränslekostnaderna under det brutna räkenskapsårets nio första månader till 6.892 miljoner kronor, ungefär 25 procent över kostnadsnivån under samma period i fjol.

I samband med rapporten för SAS tredje kvartal kommunicerade bolaget att man överväger att utöka sitt sparprogram, som omfattar 900 Mkr för räkenskapsåret 2019. 

”Som flygbolag måste man kontinuerligt arbeta med att förbättra sin effektivitet. Vårt nuvarande effektiviseringsprogram löper mot sitt slut under 2020 och vi har kommunicerat att vi utvärderar ytterligare initiativ framåt”, säger SAS presschef Freja Annamatz till Di.

SAS rapporterade på fredagen också trafiksiffror för oktober, där SAS-koncernens intäkt per flugen passagerarkilometer, RPK, ökade med 5,7 procent i de tre skandinaviska länderna i oktober. Tillväxten var enligt informationen också ”betydande” på europeiska/intraskandinaviska rutter där RPK ökade med 5,5 procent.

Antalet passagerare ökade med 3,6 procent under oktober jämfört med samma månad i fjol.

Kabinfaktorn ökade med 0,7 procentenheter till 76,3 procent och bidrog till en förbättrad valutajusterad enhetsintäkt och passageraryield som ökade med 2,3 procent respektive 1,6 procent.

SAS publicerar sin delårsrapport för perioden augusti–oktober 2019 den 5 december.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer