ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sänkt skatt på 3,5:or ska debatteras under EU-toppmöte

EU:s finansministrar ska på fredagen tvista om beskattning av digitala företag och alkoholskatt.

De ska även ta bort tre länder från den svarta listan över skatteparadis: Aruba, Barbados och Bermuda.

Frankrike, den digitala beskattningens främste förkämpe, försöker nu samla EU till en gemensam ståndpunkt inför diskussionerna i OECD.

Detta försök följer på att Sverige, Danmark och Irland har stoppat att EU själv går före OECD och inför en skatt. Denna omsättningsskatt på 3 procent på digitala tjänster skulle ha gällt reklam, användning av information från plattformar och vidareförsäljning av data. 

Inom EU krävs enhällighet för skattebeslut.

Frankrike menar att EU:s röst blir starkare om EU-länderna står enade.

Men Sverige håller fortfarande inte med om majoritetsförslaget med omsättningsskatt. Sverige tycker heller inte att EU-samordning är bra i skattefrågor i OECD.

Bakgrunden är rättviseproblemet då bolag som Google, Amazon, Facebook och Apple betalar betydligt mindre skatt än traditionella företag.

Finansministrarnas kamp mot skatteparadis fortsätter. Svarta listan ändras vartefter jurisdiktioner vidtar åtgärder för att bekämpa skatteflykt eller låter bli att genomföra utlovade åtfärder.

När Aruba, Barbados och Bermuda nu tas bort återstår tolv länder. Dessa är Amerikanska jungfruöarna, Amerikanska Samoa, Belize, Dominikanska republiken, Fiji, Förenade Arabemiraten, Guam, Marshallöarna, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago, samt Vanuatu.

På ekofinmötet ska finansministrarna också försöka lösa EU-ländernas olika syn på alkoholbeskattning genom mindre justeringar med frivilliga undantag. Länder ska få möjlighet att tillämpa sänkt alkoholskatt på öl med en alkoholhalt på 3,5 procent i stället för dagens 2,8 procent.

En annan fråga är om små ölbryggerier och spritdestillerier ska kunna skattebefrias. Frågan är då hur stora kvantiteter dessa mikroproducenter ska få tillverka. Nordliga EU-länder vill ha en lägre gräns och sydliga högre.

Rumänien och Ungern kan få en egen högre gräns med motiveringen att deras hemmatillverkade fruktbaserade spritdrycker inte bara används vid privata fester utan även för rengöring av trädgårdsmöbler.

Införselreglerna för alkohol och tobak för privat bruk, som slipper skatt, ska förtydligas. Luxemburg, där många förbipasserande bunkrar lågt beskattade tobaksvaror, kämpar emot.

På ekofinmötet ska ministrarna också diskutera årets fördjupade granskning av EU-länders obalanser i statsfinanser och makroekonomin inför de landspecifika rekommendationerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer