ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sandviks vd: Vi behöver förbättra oss på gruvområdet

Verkstadsföretaget Sandvik behöver genomföra mer förbättringar inom gruvområdet. Det uppgav vd Björn Rosengren vid rapportpresentationens frågestund.

”Jag är mycket nöjd med fjolårets utveckling inom affärsområdet Sandvik Mining and Rock Technology (SMRT). Mycket har varit drivet av eftermarknaden som har varit enormt stark, men mycket mer återstår att göra", sade Sandvikchefen med hänvisning till behovet av kontinuerliga förbättringar.

”Vi har haft enorma volymökningar, så vi har hållit tillbaka något när det gäller arbetet med kontinuerliga förbättringar. Nu när vi har fått upp produktionen till samma nivå som orderingången kan vi fokusera på dessa små saker för att förbättra verksamheten, och det kommer förhoppningsvis även att inverka positivt på marginalerna”, sade Björn Rosengren.

I somras meddelade Sandvik att bolaget hade bestämt sig för att genomföra en strategisk utvärdering av Sandvik Drilling and Completions, även känt under namnet Varel.

Sandvik kan komma att behöva skriva ned viss goodwill i samband med den process som pågår kring Varel, uppgav Björn Rosengren vid måndagens rapportpresentation.

De nya finansiella målen för verkstadskoncernen kommer att vara klara före kapitalmarknadsdagen den 22 maj, i linje med vad bolaget tidigare har uppgett. Målen kommer sannolikt att vara klara i slutet av april, men antagligen inte redan till årsredovisningen för 2018.

Eventuellt kan de nya målen komma att vara klara till Sandviks årsmöte som äger rum den 29 april, säger Björn Rosengren.

Sandvik ska hålla en kapitalmarknadsdag i Tammerfors i Finland den 21-22 maj, något som har varit planerat en tid.

Angående den föreslagna utdelningen säger han att utdelningen per aktie hade kunnat höjas mer än vad bolaget har gjort för de senaste åren. Sandvik strävar definitivt efter att höja utdelningen varje år och det är skälet till att bolaget inte har höjt utdelningen ännu mer.

"Vi har målet att förbättra utdelningen, tillsammans med allt annat i verksamheten. Nu höjer vi utdelningen med 21 procent, vilket är hyfsat generöst och en bra nivå i nuläget. Vi kommer definitivt att sträva efter att förbättra utdelningen varje år", sade Sandvik-chefen.

Utdelningen föreslås bli 4,25 kronor per aktie, vilket kan jämföras med att analytikerna i genomsnitt bara hade räknat med en höjning till 4,13 kronor per aktie, enligt ett snitt av 16 analytikerprognoser som Infront Data sammanställde inför rapporten.

Utdelningsförslaget motsvarar 43 procent av Sandviks justerade resultat per aktie för helåret 2018. Året innan var utdelningsandelen av vinsten 44 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies