ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Samsung tar upp 5G-kampen – vill dra nytta av Huawei-bojkott

Samsung har investerat kraftigt i sin telekomutrustningsdivision för att på allvar utmana i racet om 5G-utveckling, en tävlan där Ericsson, Nokia och Huawei är främsta konkurrenter.

Det skriver Reuters med hänvisning till högt uppsatta Samsung-källor.

Anledningen till att den sydkoreanska teknikkoncernen klivit in med kapital är turbulensen kring kinesiska Huawei, som också närmat sig Samsungs tidigare i princip ohotade förstaplats på listan över världens största leverantör av mobiltelefoner.

Avståndet mellan topptrion i sektorn och övriga branschkollegor är gigantisk, uppger källorna, men hittills har inte varken Ericsson eller Nokia haft förmåga att profitera på Huaweis problem som anklagas för spionage av USA.

Källorna menar att det kan innebära ett gigantiskt utbudsglapp om Huaweis problem växer, en möjlighet Samsung vill ta tillvara.

I flera europeiska länder, bland annat Tyskland, pågår utredningsarbete på hög nivå för att klarlägga om Huawei kan släppas in i utvecklingen av 5G-nät, ett arbete som snart påbörjas. 

Utöver USA har också Australien och Nya Zeeland stängt Huawei ute mot anklagelser om att bolagets teknologi tillåter kinesiskt statsspionage och möjliggör för Kina att vid behov stänga ner utländska telekomnät helt och hållet.

I USA har Samsung redan kunder i telekomsektorn. AT&T, Verizon och Sprint har redan skrivit 5G-kontrakt med det sydkoreanska bolaget. Hittills är marknadsandelen globalt dock på 3 procent, mot Huaweis 28 procent, skriver nyhetsbyrån.

Utvecklingsarbetet sträcker sig hela vägen upp i Sydkoreas regering. Företrädare från Samsung ska i möten ha stött på mot landets premiärminister Lee Nak-yeon bett om stöd för att kunna rekrytera seniora ingenjörer till landet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer