ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Boeing-problem tynger Norwegian

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Det norska lågprisflygbolaget Norwegian redovisar ett rörelseresultat, ebit, om 623 miljoner norska kronor i det andra kvartalet, vilket kan jämföras med analytikerkonsensus om 657 miljoner, enligt Bloombergs sammanställning.

Nettoomsättningen uppgick till 12,18 miljarder kronor under kvartalet. Här låg förväntningarna på 12,11 miljarder, enligt Bloombergs sammanställning av tio analytikers estimat.

Kostnaden för problemen kopplade till den olycksdrabbade Boeing-modellen 737 Max bedöms tynga helårsresultatet med 700 miljoner norska kronor, varav 400 miljoner i det andra kvartalet. Flygstoppet uppges ha påverkat både efterfrågan, driftskostnader och produktion negativt, enligt rapporten. Förväntningarna ligger nu på att modellens åter ska kunna tas i bruk i oktober i år.

Det besparingsprogram som tidigare har aviserats uppges gå enligt plan med en kostnadsminskning om 554 miljoner norska kronor under andra kvartalet, och 1 miljard under första halvåret. Målet att sänka kostnaderna med 2 miljarder norska kronor för helåret 2019 kvarstår.

Norwegian guidar för ett justerat ebitdar-resultat för 2019 på mellan 6 och 7 miljarder norska kronor, vilket kan jämföras med resultatet om närmare 3,2 miljarder för helåret 2018. Resultatmåttet inkluderar effekten från problemen med 737 Max.  

Bolaget sänker samtidigt guidningen för trafikutbudet mätt i kilometer och tillgängliga flygstolar, ASK, till 0-5 procent från den tidigare prognosen om 5-19 procent.

För en vecka sedan släppte Norwegian sina passagerarsiffror för juni månad, de landade på 3.475.337 passagerare, en minskning med nära 22.000 passagerare jämfört med samma månad förra året. Flygbolagets totala passagerartrafik, RPK, steg med 7 procent. Den så kallade Rask-nivån, det vill säga intäkt per tillgänglig flygstol, ökade med 10 procent till 0,42. Marknaden belönade Norwegian-aktien med ett lyft på nära 10 procent.

Den senaste tiden har uppgifterna om att flygjätten IAG planerar att lägga ett bud på Norwegian tagit ny fart. Aktien är den senaste månaden upp 44 procent, men för året är aktien fortfarande ner drygt 50 procent. IAG har också förnekat att de planerar ett bud på Norwegian.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer