ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mobilsvar hos Tele2 kan enkelt avlyssnas – aktien faller

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

En säkerhetsläcka i telekombolaget Tele2:s system för röstmeddelanden gör att vem som helst kan avlyssna användares röstmeddelanden. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Tele2:s system för kunders röstmeddelanden till mobiltelefoner är helt öppet för vem som helst att lyssna av. Det rapporterar Dagens Nyheter, som utan större besvär lyckats ta sig in och lyssna på meddelanden och dessutom kunnat ändra hälsningsmeddelanden, som kunderna själva behöver ha en kod för. 

Allt som behövs är telefonnumret och en enkel nättjänst som simulerar telefonnummer, skriver tidningen.

Tele2 har inte bara privatkunder utan också flera stora företag och myndigheter som kunder. Samma brist har upptäckts för fasta nummer i Tele2:s företagslösningar.

Bland företagskunderna nämns Swedbank, Nordea, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och flera medieorganisationer, bland annat Bonnier News där Dagens Nyheter och Di ingår.

I ett mejl till Dagens Nyheter skriver Tele2 att de känt till möjligheterna att simulera nummer, men att man inte förstått att detta gick att utnyttja för meddelandeåtkomst.

"Det låter som något allvarligt - inte alls bra", säger Post- och telestyrelsens ställföreträdande chef för säkra kommunikationstjänster till Dagens Nyheter.

Tele2 faller på uppgifterna. Redan tidigare under dagen var aktien ned 0,7 procent men Tele2 faller nu drygt 1,5 procent i volatil handel.

Senare under torsdagskvällen meddelade dock mobiloperatören att problemet ska vara löst för majoriteten av Tele2:s privatkunder. 

”Vi jobbar så fort som möjligt, men jag inte ge en exakt sluttid för när problemet ska vara åtgärdat för alla kunder”, säger Fredrik Hallstan, presstalesperson på Tele2, till TT.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies