ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Saabs Boeingorder om fem första skolflygplan värd cirka 1 miljard kronor

  • Saabs vd Håkan Buskhe. Foto: Martina Huber.

Saab aviserar nu den första av sina ordrar från Boeing avseende skolflygplan. Ordervärdet för de första fem planen uppgår till cirka 117,6 miljoner dollar, omkring 1 miljard kronor, och därmed bara en bråkdel av det totala ordervärdet på 83 miljarder kronor.

Men sedan vidtar serieproduktion och fler ordrar.

Ordern avser "teknik- och tillverkningsfasen" för skolflygplanet, enligt Saabs pressmeddelande på torsdagskvällen, och sträcker sig till år 2022.

Ordern från USA:s flygvapen till Boeing, som aviserades förra veckan, uppgick till 9,2 miljarder dollar eller motsvarande 83 miljarder kronor.

Pressmeddelandet tydliggör dock att mer pengar är att vänta: ordern avser bara de fem första planen.

"T-X-programmet är indelat i flera faser. Denna order avser den första fasen: teknik och tillverkning (EMD), i vilken Saab och Boeing industrialiserar T-X-flygplanet tillsammans med kunden. Denna fas inkluderar utprovning, amerikansk militär flygcertifiering samt leverans av fem (Di:s kursivering) skolflygplan", skriver Saab och slår sedan fast:

"EMD-fasen följs av serieproduktion."

Håkan Buskhe, Saabs vd, säger att torsdagens beställning lägger grunden för ett mångårigt samarbete mellan Saab och Boeing, och uppger att det svenska bolaget "ser fram emot att ta nästa steg tillsammans med Boeing".

Ann Wolgers, Saabs presschef, svarar inte på hur stort det totala ordervärdet från Boeing till Saab kan tänkas bli, men understryker att det nu bara handlar om fem plan av totalt 351, det vill säga en sjuttiondedel. De 9,2 miljarder dollar som tidigare har nämnts avser samtliga dessa plan.

"Ordern för serieproduktion har vi ännu inte fått, men den är nästa steg", klargör hon.

Håkan Buskhe, säger hon vidare, kommer att redogöra närmare för vad som kommer att ske framöver vid Saabs niomånadersrapport på tisdag. Troligen, säger Ann Wolgers, kommer Boeing att lämna årliga beställningar till Saab.

Skulle ordervärdet för de fem första planen multipliceras med en faktor 70 skulle Saab kunna inhösta 8,2 miljarder dollar. Det är dock föga sannolikt givet det totala ordervärdet på 9,2 miljarder dollar; mer troligt är att "teknik- och tillverkningsfasen"kostar klart mer per plan än serietillverkningsfasen.

Saab och Boeing har tillsammans utvecklat skolflygplanet T-X. Saab är en "riskdelande partner" med Boeing i utvecklingsprojektet, där Boeing nyligen valdes ut som huvudleverantör av USA:s nya pilotträningssystem.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies