ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Saab satsar 10 Mkr på svenskt deltagande i Dubai-utställning 2020

Mellanöstern är utomordentligt viktigt för vapentillverkaren Saabs exportaffär. Mitt under fredssamtalen om Jemen i Uppland, då världens blickar riktas mot Sverige och inställningen i arabfrågor, aviserar bolaget en satsning i regionen.

Saab är officiell partner till Sverige i världsutställningen Expo 2020, som äger rum under nästan ett halvårs tid i arablandet Dubai under 2020-2021. Saab är en av flera officiella sponsorer och totalt stödjer Saab det svenska deltagandet med 10 miljoner kronor, meddelar försvarskoncernen i ett pressmeddelande.

Världsutställningen börjar den 20 oktober 2020 och slutar den 10 april 2021. Syftet med ett svenskt deltagande i Expo 2020 Dubai är enligt Saabs kommuniké att "stärka en allsidig och positiv bild av Sverige, att främja svenskt näringslivs konkurrenskraft och kreativitet samt att stärka Sveriges attraktionskraft för turism, investeringar, forsknings- och kulturutbyte".

Vid världsutställningen beräknas mellan 150 och 180 länder och organisationer att delta. Arrangörerna räknar med att Expo 2020 Dubai kommer att få 25 miljoner besökare, varav majoriteten antas komma från andra länder än Förenade Arabemiraten.

Den svenska paviljongen kommer att ha en total yta om cirka 2.700 kvadratmeter. Den kommer att bestå av en allmän utställningsdel och en konferensdel.

Saabs vd Håkan Buskhe ser fram emot att stärka bilden av Saab och Sverige i världen och i regionen, säger han i pressmeddelandet och redogör för hur koncernen resonerar kring sin närvaro i arablandet:

"För Saab är Förenade Arabemiraten också ett viktigt samarbetsland och vi satsar nu på att utveckla vår närvaro i landet. Världsutställningen 2020 blir ett viktigt tillfälle för oss att möta kunder, samarbetspartners och allmänhet, från såväl Förenade Arabemiraten som från andra länder", säger han.

Förenade Arabemiraten, där Dubai ingår, är traditionellt betraktad som nära allierad med Saudiarabien och har gjort gemensam sak med landet i den Jemenkonflikt som nu avhandlas på Johannesbergs slott i Uppland: enligt BBC har de båda länderna tillsammans med några andra arabländer intervenerat för att försöka återupprätta Jemens regering efter uppror från den grupp arabländerna betraktade som styrd av ärkefienden Iran.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies