ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ryska olje- och gasjättar tar höjd för nya sanktioner – kräver betalt i euro

Flera av de största ryska oljebolagen kräver betalt i euro istället för dollar av  uppköpare i väst, skriver Reuters. Dessutom kräver producenterna att straffklausuler bärs av köparna i händelse av att nya sanktioner införs mot landet.

Enligt Reuters har det förts hårda förhandlingar när Rysslands tredje och fjärde största energiproducenter, Gazprom Neft och Surgutneftegaz, ska förhandla kontraktsvillkor för 2019 med flera västerländska uppköpare. Även den allra största ryska oljproducenten, Rosneft, uppges ha ställt skarpa krav som syftar till att ta höjd för eventuella nya sanktioner mot landet.

"Vi ser en trend att den ryska oljeindustrin jobbar på olika sätt för att hantera risken för sanktioner. Köparna säger å sin sida att de inte kan bära den risken så vi försöker att hitta kompromisser", säger en uppköparkälla till Reuters.

Ryssland har varit föremål för amerikanska och europeiska sanktioner sedan Kriminvasionen 2014. Sanktionerna har gradvis utökats till att omfatta allt fler bolag, personer och sektorer och just nu förbereder sig ryska bolag på en ny våg av sanktioner som väntas inom kommande veckor, skriver nyhetsbyrån.

Med hänvisning till fyra industrikällor ska Surgutneftegaz ha krävt betalt i euro istället för dollar. Dessutom vill bolaget att köparna ska betala böter för producenternas inkomstbortfall i händelse av sanktioner.

"De har i princip sagt att oavsett sanktioner eller inte måste köparna hitta något sätt att betala, återlämna varorna eller betala böter", säger en källa till Reuters.

Liknande krav uppges Gazprom Neft ha framfört i förhandlingar. 

En uppköpare sätter fingret på att kraven kan bli omöjlig att möta:

"Vi har framfört argumentet att om nu sanktionerna gör det omöjligt för oss att betala för en leverans hur ska vi då kunna betala böter?", säger den anonyme uppköparen.

Vare sig Gazprom Neft eller Surgutneftegaz har velat kommentera uppgifterna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies