ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rött så in i Norden – Oslobörsen faller 3,3 procent

Våra nordiska grannländer klarar sig inte oskadda i torsdagens börsfall. Blodigast var det på Oslobörsen som faller 3,3 procent i spåren av att oljepriset tankar. 

Onsdagens börsfall på Wall Street sände chockvågor runt om i världen under torsdagen. Strax efter att klockan passerat 13 var Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index ner 2,6 procent medan OMXS30 var ner 2,5 procent. 

Ännu blodigare var det i Oslo där stobolagsindexet OBX faller 3,3 procent i takt med att oljan handlades neråt. Spotpriset på Brentoljan hade vad lunchtid backat med 1,4 procent 81,5 dollar per fat. Ner från 86 dollar fatet i mitten av förra veckan. 

Olje- och gasbolaget DNO var även torsdagens stora förlorare bland de norska storbolagen med ett ras på 7,6 procent medan Aker BP var ner 5,9 procent. Det stora indexsänket var dock oljebjässen Equinor, tidigare känt som Statoil, som backar med drygt 4 procent. Med ett börsvärde på nästan 850 miljarder kronor är Equinor Oslobörsens överlägset största bolag. 

Inte heller de norska laxodlarna kunde stå emot snålblåsten och Oslobörsens sjömatsindex backar med 3,1 procent, men är fortfarande upp 55 procent sedan årsskiftet. 

Helsingsforsbörsens OMXH25 backar i sin tur med 2,4 procent. I toppen av minuskolumnen hittar vi läkemedelsbolaget Orion som faller 5,3 procent, verkstadsbolaget Valmet som är ner 5,4 procent samt Outotec som backar 5 procent. 

Mot strömmen går sportutrustningsföretaget Amer Sports som stiger 0,8 procent. Bolaget bekräftade vid lunchtid att det pågått vissa diskussioner mellan bolaget och det kinesiska investeringskonsortium som överväger att lämna ett bud på bolaget. 

I Köpenhamn uppgår börsfallet till mer måttliga 1,4 procent för OMXC20. Smyckesbolaget Pandora stiger med drygt 7 procent i spåren av nya uppköpsrykten, vilket Di tidigare rapporterat om, medan medicinteknikbolaget Ambu stiger 2,2 procent. 

I andra änden av spektrumet finns bioteknikbolaget Genmab som är ner 5,2 procent följt av verkstadsbolaget FLSmidth som tappar 3,9 procent. Den indextunga diabetesjätten Novo Nordisk backar i sin tur med 2,1 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies