1515
Annons

Rött avslut på Wall Street – techjättar mot strömmen

New York-börsens ledande index avslutade tisdagens handel med röda siffror efter att månatlig statistik för amerikanska konsumentpriser väckt investerarnas inflationsoro.

Boeing stängde klart lägre efter negativa nyheter kring flygplanstillverkarens 787 Dreamliner-modell, medan teknikjättarna Apple och Microsoft stod emot nedgångarna.

Innehåll från DruppsAnnons

Så enkelt kan industrier minska vattenförbrukningen med 25 procent

Det svenska företaget Drupps har utvecklat en teknik för att enkelt utvinna både rent vatten och energi ur spillånga från produktionsprocesser i industrier.

Tekniken betalar sig själv på bara 3-4 år – och vattenförbrukningen kan minska med upp till 25 procent.

– Vi är redo att leverera vår lösning till svensk industri, säger Mikael Nolborg, VD på Drupps, som nu också siktar på börsen.

För många industrier är god tillgång på vatten kritiskt för hela verksamheten. Med klimatförändringar och sinande grundvattennivåer blir vatten allt mer en bristvara. Samtidigt finns krav från kunder och samhället att ställa om sin produktion för att öka hållbarheten genom att till exempel minska sin vatten- och energiförbrukning.

Det Uppsala-baserade företaget Drupps har en patenterad teknik som på ett smart och enkelt sätt tar tillvara på både vatten och energi ur den spillånga som skapas som en biprodukt från många industriprocesser.

– En vanlig livsmedelsproducent kan förlora väldigt mycket vatten genom skorstenen. Vi kan med vår teknik återvinna 20-25 procent av det vattnet, säger Mikael Nolborg.

Drupps har egenutvecklad och patenterad teknik

Tekniken bygger på att en vätska med fuktupptagande egenskaper, en så kallad desiccant, exponeras mot luft eller ånga i en kubliknande modul med stora fläktar. Desiccanten binder vattenmolekylerna som sedan frigörs när vätskan förångas under lågt tryck i en annan modul. Efter att vattnet separerats ut kan desiccanten användas igen.

Tekniken möjliggör för enorma mängder luft och vattenånga att passera. En större industri kan utvinna 200,000 liter vatten per dygn som kan föras tillbaka in i industriprocessen igen.

Men även energi kan utvinnas. Många tillverkningsindustrier använder torkning som ett steg i tillverkningskedjan. Denna process förlorar både vatten och värme genom skorstenen. 

– Drupps kan hjälpa dessa verksamheter att återvinna så mycket som 20-30 procent av sin energianvändning och minska koldioxidutsläppen med lika mycket, förklarar Mikael Nolborg.

Lämpliga industrier är de som sysslar med olika typer av värmekänsliga produkter som ska torkas, som malt, mjölkpulver, enzymer, kaffe, och andra livsmedelsingredienser, men också pharma och kemikalier.

Lösningen som Drupps erbjuder är enkel att installera och så pass billig att den kan ha en återbetalningstid på bara tre eller fyra år.

Drupps har förberett börsintroduktion

Drupps  grundades 2017 och nu siktar man på en börsintroduktion under 2023. Man har rekryterat en styrelse med gedigen erfarenhet av att ta företag till börsen.

– Om vi tittar på situationen i världen med de drivkrafter som finns så ligger vår lösning helt rätt i tiden. Det finns en djupare mening i det vi gör än den rent affärsmässiga. Jag är övertygad om att allt fler aktörer inom industrin kommer att se vilken nytta vår teknik kan göra, avslutar Mikael Nolborg.

Läs mer på: www.drupps.com 

 

Mer från Drupps

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Drupps och ej en artikel av Dagens industri

ECB ökar trycket på banker om måttliga bonusar

ECB har ökat trycket mot vissa banker om att de ska visa återhållsamhet med bonusar för 2022 med tanke på de mörknande utsikterna. Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till personer med insyn i ärendet.

ECB:s bankbevakare, Andrea Enria, har nyligen informerat banker om att de förväntar sig återhållsamhet med bonusar och utdelningar eftersom ECB befarar att energikrisen kan leda till en konkursvåg, enligt Bloombergs källor.

Varningarna har på senare tid intensifierats när ECB nu ser en kraftigare nedgång i euroområdet som ett sannolikt scenario. 

Det ökade trycket kommer också efter att flera banker i euroområdet presenterat positiva guidningar trots att hög inflation och stigande räntor tynger de ekonomiska utsikterna. Bankerna har uppgett att de sannolikt inte behöver göra några massiva avsättningar för kreditförluster.

ECB befarar att bankerna underskattar riskerna. Andrea Enria sade nyligen att det finns ”en viss motvillighet från bankernas sida att engagera sig i övervakningsdiskussioner”.

Han tillade att Europa möter en ”ihållande och fullfjädrad makroekonomisk chock” vilket kräver att övervakare utövar extrem försiktighet”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera