ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rödgrönt nej till föreslagna EU-toppen: ”Varit en besvikelse”

  • Ursula von der Leyen. Foto: TT/AP

Varken de gröna eller vänstern kommer att stödja tyska Ursula von der Leyen som ny ordförande i EU-kommissionen.

En omröstning kan dröja till i höst.

Såväl miljöpartistiska De Gröna/EFA som vänsterpartistiska GUE/NGL har beslutat att rösta nej till tyskan när parlamentet ska ta ställning till hennes nominering.

"Våra möten med Ursula von der Leyen har varit en besvikelse. Vi har hela tiden varit öppna för att förhandla, men hon har inte kommit med konkreta förslag till oss om vare sig klimatet eller demokratin i EU", säger svenska ledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) i ett uttalande.

"Hon kommer att föreviga den nyliberala politik som lett till ekonomisk kris och aldrig tidigare skådad fattigdom och ojämlikhet bland européer", heter det i sin tur från tyske Martin Schirdewan, tillförordnad ledare för GUE/NGL.

von der Leyen har nominerats av EU:s stats- och regeringschefer, men måste godkännas av minst 376 ledamöter i EU-parlamentet. En omröstning är tänkt att ske nästa vecka, men kan mycket väl komma att flyttas till i september för att ge parlamentsledamöterna mer betänketid.

Än så länge kan von der Leyen endast räkna med stabilt stöd från den egna partigruppen, kristdemokratiskt konservativa EPP samt sannolikt merparten av liberala RE.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer