ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börserna sjunker på kinesiska hämndtullar – FAANG på rött

  • Foto: Qilai Shen

New York-börserna inleder handelsveckan kraftigt negativt efter att tonläget mellan USA och Kina blivit allt hårdare i den pågående handelskonflikten. Sektorskollegorna bland de så kallade FAANG-bolagen öppnar med röda siffror på utvecklingen.

Tekniktunga Nasdaqs kompositindex öppnar ned 2,4 procent medan breda S&P 500 inleder på minus 1,7 procent. Klassiska industriindexet Dow Jones backar 1,8 procent.

På måndagsmorgonen amerikansk tid påbörjade president Donald Trump sitt sedvanliga Twitter-flöde med att fördöma de kinesiska förhandlarnas försök till ett lappkast i preliminära överenskommelser som nåtts och hyllade ånyo införandet av de amerikanska strafftullar som trädde i kraft på fredagen. Kina aviserade samtidigt att man höjer tullar på vissa amerikanska varor den 1 juni.

Exportberoende storbolag som Caterpillar och Boeing faller 3,7 respektive 3,2 procent i förhandeln. Gällande Boeing skrev dessutom regimkopplade Global Times chefredaktör Hu Xijn att Kina kan komma att sikta in sig på flygtillverkaren som en del i en detaljerad åtgärdsplan för att motverka de amerikanska tullarna. Kineserna överväger även åtgärder som att sluta köpa amerikanska jordbruksprodukter och börja dumpa amerikanska statspapper, skrev chefredaktören i en rad Twitter-inlägg.

"Kinas politiska system försäkrar oss om att vi inte kommer att gå förlorande ur striden", konkluderade Hu Xijn.

Föll med eftertryck på de nämnda förvecklingarna gjorde också Apple med en nedgång om 4,7 procent, medan Amazon inleder ned 2,8 procent. Halvledarbolagen Nvidia, Qualcomm och Intel, som har masstillverkning förlagd till Kina, tappade 2,8, 2,6 respektive 1,8 procent.

Tidigare under dagen hade såväl asiatiska som europeiska börsmarknader noterat nedgångar med förhöjd volatilitet i riskindikatorer. 

Hur stora börsnedgångarna blir i närtid kan mycket väl verka avgörande för förutsättningarna om ett handelsavtal, som enligt senaste rapporter som tidigast kan signeras vid G20-mötet i Japan om en månad då Donald Trump ställs öga mot öga med Kinas president Xi Jinping. Det menar DBS Group Researchs strateger.

"Hittills har nedstället varit relativt begränsat i USA och Kina. Mer påtagliga börsfall skulle kunna trigga båda parter att snabbt komma till skott med ett avtal", skrev analyshuset i en marknadskommentar på måndagen, enligt CNBC.

Bland övriga bolag som var i ropet under måndagen noterades ett ras på ytterligare 8,2 procent i den inledande handeln för Wall Street-nykomlingen Uber. Tidiga indikationer från skjutsdelningsbolaget inför börsdebuten uppskattades börsvärdet till 120 miljarder dollar.

Ingen betydande amerikansk makrostatistik är att vänta inför eller under veckans första handelssession.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer