ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Wall Street öppnar nedåt – Tesla tappar på vikande nyregistreringar

  • Foto: Richard Drew

Terminerna för de ledande börsindexen i USA indikerade en öppning i rött veckans första dag. Det är i linje med utvecklingen i Asien och Europa på måndagen.

Fredagens svaga industridata i form av inköpschefsindex har satt press även på oljepriserna. Amerikanska statsräntorna steg samtidigt och dollarn föll. 

I den amerikanska förhandeln, en dryg halvtimme före öppning, hade terminen för Dow Jones industriindex gått ned 0,1 procent från stängning i fredags. Även för det bredare S&P 500 noterade terminen minus 0,1 procent. Nasdaq-terminen var 0,3 procent ned.

Nyhetsflödet togs på måndagen till stor del upp av Rysslandsutredningen, den så kallade Mueller-rapporten, som under fredagen lämnades in till justitiedepartementet. Justitieminister William Barr uppgav i en summering på söndagen att inget konspiratoriskt samröre mellan Trump-kampanjen och Ryssland bevisats av Robert Muellers tvååriga utredningsarbete.

Bland enskilda bolagsaktier märkte Tesla ut sig. Försäljningen har gått ner sedan årsskiftet, enligt nybilsregistreringsdata som New York Times undersökt. Dessutom har RBC Capital sänkt aktiens riktkurs från 245 till 210 dollar. Rekommendationen sälj upprepas. Aktien var ned runt 2 procent.

Mediekoncernen Viacom har nått en överenskommelse med AT&T gällande att behålla flera kanaler i telekombolagets utbud. Aktien steg drygt 5 procent i förhandeln.

Läkemedelstillverkaren Biogen ska köpa tillbaka aktier i egna bolaget för 5 miljarder dollar, i tillägg till de 1,7 miljarders återköp som redan har flaggats för. Aktien föll kraftigt under förra veckan efter att en alzheimerstudie inte nått önskat resultat. På måndagen steg aktien runt 2 procent i förhandeln.

Flygtillverkaren Boeing har kallat 200 aktörer inom flygbranschen till ett möte gällande uppgraderingar av mjukvara till modellen 737 Max 8, som belagts med startförbud efter två olyckor. Aktien steg en knapp procent inför öppning.

Under kvällen håller Apple release-eventet "Showtime" i Cupertino, Kalifornien. Bolaget väntas presentera en ny streamingtjänst liknande Netflix och HBO och därigenom ge sig in i kampen om tittarna med Hollywood-underhållning. Aktien steg runt 1 procent i förhandeln. Netflix handlades ned 1 procent.

På statistikfronten redovisas inga tunga siffror på måndagen. Förre Fed-chefen Janet Yellen har dock varit ute och sågat den inverterade räntekurvan som recessionssignal. Kurvan vände under uppmärksammade former i förra veckan och tas allmänt som en signal om stundande lågkonjunktur. 

Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker, sade att han "som mest" ser en räntehöjning i år, i ett tal i London på måndagen, enligt Bloomberg News.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies