ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tusentals bankjobb i fara när robotar tar tag i penningtvätt

  • Foto: TT

Automatiseringen av arbetet mot penningtvätt kommer att resultera i nedskärningar på de nordiska storbankerna. Nordea vill att 80 procent av övervakningen ska ske genom algoritmer i framtiden. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

En dryg femtedel av de flaggningar som kommer in till storbanken Nordeas granskas för närvarande av algoritmer. Resten sköts i nuläget av anställda på banken men i framtiden ska andelen vara den omvända enligt Mikael Bjertrup, chef för Nordeas enhet för arbete mot finansiell brottslighet.

”Vi kommer att vara färre personer i framtiden men vårt försvar kommer att vara bättre. Vi behöver inte så många som 1.500 anställda i framtiden när teknologin förbättras”, säger han till Bloomberg.

Samma besked ges på Danske Bank där Philippe Vollot, chef för compliance, spår att antalet anställda kommer att minska.

Efter de senaste årens penningtvättsskandaler har bankerna utökat antalet anställda på compliance-avdelningarna. Nordea började anställda redan 2015 efter att storbanken bötfällts för bristande arbete i regelefterlevnaden.

Pressen har ökat sedan de omfattande penningtvättsskandalerna kopplade till Swedbank och Danske Bank, rapporterar Bloomberg.

Arbetskraftskostnader beräknas stå för drygt tre fjärdedelar av kostnaderna för att leva upp till reglerna om arbete mot penningtvätt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies