ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Riskkapitalkungen får rätt – duckar miljardsmäll

  • Foto: Jesper Frisk, CHRISTINE OLSSON / TT

Riskkapitalprofilen Björn Savén får rätt mot Skatteverket och slipper en skattesmäll på 1,8 miljarder kronor, enligt ett beslut i förvaltningsrätten som nyhetsbyrån Siren var först att berätta om.

Det var i december 2017 som Skatteverket slog ner på att Björn Savén 2011 plockade utdelning från två av sina IK-fonder på totalt nästan 2,6 miljarder kronor. Utdelningen skedde via bolaget Catbellis Limited.

Skatteverket ansåg att inkomsterna var att betraktas som så kallad 3:12-avkastning och skulle beskattas med runt 55 procent, samt påföras skattetillägg på 350 miljoner kronor. 

Skatteverket ansåg nämligen att Björn Savén lämnat en oriktig uppgift i sin inkomstdeklaration och att ”förutsättningarna för eftertaxering därmed var uppfyllda”.

Men det håller inte förvaltningsdomstolen med om:

”Vid en sammantagen bedömning av vad som framförts ovan finner förvaltningsrätten att Skatteverket inte med tillräcklig styrka har visat att utdelningen från Catbellis ska anses vara sådan inkomst som omfattas av bestämmelserna i 57 kap. IL och som ska anses ha lämnats direkt till Björn Savén. Den omständigheten att utdelningen utöver carried interest även omfattar pro rata inkomster och annan avkastning, föranleder inte någon annan bedömning. Björn Savén kan därmed inte anses ha lämnat en sådan oriktig uppgift i sin inkomstdeklaration som medför att eftertaxering får ske”, skriver förvaltningsrätten i sitt avgörande.

68-årige Björn Savén får dessutom beviljat ersättning för advokatkostnader på totalt 600.000 kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies