ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Riksbanktoppen ser lite tydligare tecken på inbromsning

  • Foto: Oskar Omne

Vice riksbankschefen Martin Flodén ser nu lite tydligare tecken på en ekonomisk inbromsning i Sverige, rapporterar Reuters.

I ett anförande på torsdagen sade han att Riksbankens räntebesked tidigare i september kanske var lite av en "hökaktig" överraskning, men påpekade samtidigt att en ekonomisk tillväxt under genomsnittlig nivå inte är detsamma som en djup nedgång.

Martin Flodén noterade att den senaste arbetslöshetsstatistiken har varit mycket svag, men som helhet är arbetsmarknaden ändå stark. 

Om nuvarande trend för arbetslösheten fortsätter kommer dock Riksbanken att behöva justera sin arbetslöshetsprognos, men Riksbankens bedömning är ändå att resursutnyttjandet är något högre än normalt.

Han sade också att den underliggande inflationen ligger runt 2 procent, och att Riksbanken bedömer att den kan hålla inflationen nära 2 procent även om det kommer en inbromsning. Risken att inflationen ska bli för hög är dock mycket liten, och det behövs stöd från penningpolitiken för att hålla den nära 2 procent.

Martin Flodén betonade vikten av att stödja inflationsförväntningarna, men fastslog samtidigt att man inte bör räkna med att Riksbanken gör mer än andra centralbanker givet Sveriges starka position.

Enligt Bloomberg News sade att Riksbanken troligen kommer att höja räntan en gång till, och kanske fler. Han sade också att ingen nu tror att kronan kommer att stärkas till de nivåer som rådde för 3-4 år sedan, men han har samtidigt svårt att se varför kronan har fortsatt att försvagats trots Riksbankens åtstramning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer