ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Riksbanken: Vi har större utrymme att gå vår egen väg

  • Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Joey Abrait

I protokollet från det senaste penningpolitiska mötet konstaterar Riksbanken att utvecklingen för inflationen har varit ungefär i linje med deras prognoser. Centralbanken ser samtidigt något större utrymme än tidigare att avvika från omvärldens penningpolitik.

Vid det penningpolitiska mötet den i början av september beslutade Riksbankens direktion att lämna reporäntan oförändrad på -0,25 procent. Liksom tidigare indikerar prognosen för reporäntan att räntan höjs mot slutet av året eller i början av nästa år, skriver Riksbanken i sitt protokoll från mötet.

”Låga räntor i omvärlden och ett försämrat stämningsläge innebär dock att reporäntan därefter väntas höjas i en långsammare takt, jämfört med bedömningen i juli”, tillägger centralbanken.

Samtliga ledamöter ställde sig bakom prognosen för reporäntan. En ledamot var tveksam till prognosen att räntan höjs mot slutet av året eller i början av nästa år, men reserverade sig ändå inte mot reporäntebanan. 

Flera ledamöter betonade att även om Riksbanken inte kan agera oberoende av omvärldsutvecklingen så befinner sig Sverige ur många aspekter i ett mer gynnsamt läge jämfört med omvärlden, med en fortsatt ganska stark konjunktur och en inflation som varit nära målet under en längre tid. 

”Riksbanken har därmed något större utrymme än tidigare att avvika från omvärldens penningpolitik”, skriver centralbanken.

Ett par ledamöter lyfte fram utvecklingen på bostadsmarknaden och riskerna med hushållens höga skuldsättning vilket utgör en sårbarhet för svensk ekonomi.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer